SAVJETI

Domaći recepti za njegu kože

Ušteda je ogromna, proizvodi za njegu su prirodni

Ušteda je ogromna, proizvodi za njegu su prirodni. Ilustracija

A. Č.

5.2.2021

Kada idući put budete išli na tržnicu ili u prodavnicu, uzmite i nekoliko dodatnih namirnica (za koje vjerujemo da ih svakako koristite) kako biste napravili svoje domaće proizvode za njegu kože. Ušteda je ogromna, proizvodi za njegu su prirodni, a vaša koža će izgledati božanstveno.

Piling od limuna sa sve tipove kože

Sastojci:

20 grama mljevenih badema

30 ml mlijeka

6 ml svježe iscijeđenog soka od limuna

Dobro izmiješajte i koristite za čišćenje kože. Dobro isperite mlakom vodom.

Limun je prirodan izvor alfa hidroksi kiseline i antioksidanata. Prirodni oblik alfa hidroksi kiseline, koju sadrži limun, može se naći u mnogobrojnim proizvodima za njegu kože i to ne samo u onima koji imaju svojstva ćišćenja već i toniranja i pilinga kože.

Narandža za revitalizaciju kože

Sastojci:

žumance

7 grama meda

30 ml svježeg soka od citrusa (limun, limeta ili narandža)

jedna vrećica običnog želatina

Dobro izmiješajte, nanesite na kožu i ostavite da odstoji 20 do 25 minuta.

Narandže su odličan izvor alfa hidroksi kiseline i vitamina C, jedinjenja za koja je klinički dokazano da sprečavaju pojavu bora i stinih linija. U ovoj maski, žumance hidratizira i učvršćuje kožu, med je hidratizira, a sok od citrusa uklanja mrtve ćelije kože te stimuliše proizvodnju novih ćelija.

Maska za tijelo od avokada

Sastojci:

dva avokada (zgnječena u pastu)

35 grama morske soli

85 grama meda

60 ml ulja od kokosa

narendana kora od dva limuna

svježe cijeđeni sok od dva limuna

Miješajte sve sastojke dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Nanesite na kožu i ostavite da odstoji petnaestak minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.

Avokado je prava riznica anti-age sastojaka, uključujući vitamine A, D i E, kao i proteine, lecitin, kalijum i beta-karoten, sastojak koji pomaže u borbi protiv raka. Pored toga, avokado pomaže u liječenju suncem oštećene kože, ožiljaka te u smanjenju staračkih pjega.

Maska za lice od jagoda

Sastojci:

65 grama svježih jagoda

15 ml svježeg mlijeka

8 grama kukuruznog skroba

Dobro izmiješaje sve sastojke kako biste dobili glatku pastu. Nanesite na lice i vrat i ostavite da odstoji dvadeset minuta. Isperite mlakom vodom. Koristite dva puta sedmično.

Jagode sadrže prirodne antioksidante koji pomažu da se poboljša izgled kože i djeluju kao anti-aging agensi. Pored toga, one pomažu i da se koža zaštititi od uticaja svakodnevnog stresa. Salicilna kiselina, koju jagode sadrže u izobilju, uklanja mrtve ćelije kože usljed čega vaša koža postaje blistava. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.