SAVJETI

Kosa se tokom zime mijenja, pa bi trebalo mijenjati i njeno održavanje

Zimi je kosa izložena toplini radijatora, vrućini automobila, suhom i hladnom svježem zraku

Suh zrak i sušenje kose fenom uništavaju njezin izgled. Ilustracija

A. Č.

13.11.2020

Kao i koža, i kosa prolazi kroz promjene kako se mijenjaju godišnja doba. 

Ljeti ćete možda biti naviknuti na kovrče, dok se tokom hladnijeg vremena one ravnaju. Da, na vašu kosu utječe okoliš, a svoj plan njege doista trebate prilagođavati i sezonama koje se mijenjaju, prenosi MindBodyGreen. 

Zimi je kosa izložena toplini radijatora, vrućini automobila, suhom i hladnom svježem zraku. Suh zrak i sušenje kose fenom uništavaju njezin izgled. Uz to, i vrući tuševi mogu naštetiti kosi kaže Leonardo Manetti, frizer.

No, kako to spriječiti? 

Pokušajte ograničiti vrijeme koje provodite pod vrućom vodom ili tokom sušenja kose, ali i u svoju rutinu održavanja kose dodajte više hidratantnih proizvoda. 

Za više teksturiranu ili kovrčavu kosu, neke tipične promjene vidjet ćete kad se vlaga u zraku mijenja u više suhog zraka, a kosa koja je nekoć bila kovrčava i kojom se nije moglo upravljati, sada je mirnija i lakše ju je održavati - kaže Manetti. 

Naravno, suhi zrak dolazi s vlastitim nizom izazova, zato imajte na umu da kovrče izgledaju suho te po potrebi koristite hidratantne proizvode. 

Ljeti onima s ravnom kosom može biti nemoguće zadržavanje određenog volumena u korijenu. 

- Ljudi s ravnom kosom mogli bi otkriti da hladniji zrak uzrokuje dodatan volumen kose. Međutim, mogu otkriti da je njihova kosa sklonija statičkom elektricitetu zbog nedostatka dodatne vlage - objasnio je.

Iako su perut i suho vlasište dva različita stanja, oni često imaju slične simptome (ljuskice i nadraženost), mogu biti istovremeno prisutni na istom vlasištu i uvijek znače da trebate obratiti veću pažnju na njegu. 

Perut je složeno stanje koje se događa kada je vaša koža posebno osjetljiva na oblik kvasca koji prirodno raste na koži. 

Postoji nekoliko prirodnih načina da se skloni stanje, ali i mnogobrojni proizvodi za njegovo sprječavanje. Što se tiče suhog vlasišta, razmislite o upotrebi umirujuće maske za vlasište, poput one napravljene od aloe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.