NJEGA Pazite kada odlučite sami pripremiti masku

Jaja i limun ipak nisu dobri za kožu

Mnogi pripremaju tonike na bazi sirćeta koji uravnotežuje pH vrijednost kože, ali to nije preparat koji će dermatolozi preporučiti

Zdravlje u kući

limunska kiselina ostavlja kožu crvenom, anemičnom i beživotnom

Foto: Ilustracija


Ukoliko želite izbjeći iritaciju, crvenilo, mrlje i opekotine na koži, budite pažljivi prilikom odabira maske koju želite sami pripremiti. 

Stručnjaci upozoravaju da pojedine namirnice koje većina nas ima u domu mogu produbiti postojeće kožne probleme ili čak izazati nove. Neke namirnice trebali bismo izbjegavati prilikom pripremanja maski, a među njima su limun i drugo citrusno voće. 

Brojni su recepti za njegu kože koji sadrže limun, ali stručnjaci ističu kako je pametnije držati ga podalje od kože, jer limunska kiselina može izazvati blage opekotine, ostavljajući kožu crvenom, anemičnom i beživotnom.

  • Mnogi pripremaju tonike na bazi sirćeta

    Mnogi pripremaju tonike na bazi sirćeta

    Foto: Ilustracija


Sigurno ste čuli da pasta za zube važi za "lijek" protiv prištića, ali zahvaljujući antimikrobnom triklozanu koji sadrži, dermatolozi preporučuju da je radije koristite samo za pranje zuba. Isto vrijedi i za sodu bikarbonu, koja je još jedan uobičajeni sastojak kućnih preparata protiv akni. Oba sastojka mogu iziritirati kožu i dovesti do upala.

Mnogi pripremaju tonike na bazi sirćeta koji uravnotežuje pH vrijednost kože, ali to nije preparat koji će dermatolozi preporučiti. 

Sirće može imati štetne učinke na kožu - počevši od iritacije i jakog crvenila pa do površinskih opekotina i depigmentacije kao posljedice početne iritacije. 

Zdravlje u kući
Maska sa bjelancem

Više o temi Njega

NA VRH

Podijeli članak na