NJEGA

Iskoristite jagode za ljepotu kože

Preporuka je da ih unosimo što više u organizam, ali i da od njih napravimo maske i pilinge kojima ćemo nahraniti i uljepšati kožu

Jagode su pune vitamina i učinit će vašu kožu lijepom. Ilustracija

Zdravlje u kući

21.5.2020

Sezona je jagoda, a ovo ukusno i mirisno crveno voće, osim za kolače, frape i druge poslastice, možete iskoristiti da prirpemite razne pripravke za njegu kože.

Jagode su pune vitamina i podržat će vašu liniju, dobro raspoloženje, ali i dati vam lijepu kožu. Sadrže više vitamina C od limuna i narandže, ali i folnu kiselinu, biotin, cink, bakar i mangan.


Uklonite akne

Vitamin C je neophodan tijelu kako bi proizvodilo kolagen koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom na to da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane bogate vitaminom C je važno kako bi koža ostala mladolika i zdrava.  

Uz vitamin C, jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja je također odlična za sprečavanje prijevremenog nastanka bora.  

Jagode su kao kozmetičko sredstvo korištene još u starom Rimu. Preporuka je da ih unosimo što više u organizam, ali i da od njih napravimo maske kojima ćemo nahraniti i uljepšati kožu. Postoji više načina na koje možemo iskoristiti jagode za ljepši izgled.

Piling - Dvije oprane jagode izgnječite viljuškom kako biste dobili pire kojim ćete nekoliko minuta masirati lice, a zatim isperite mlakom vodom. Sitne sjemenke voćke uklonit će suhe, odumrle ćelije kože i stimulirati cirkulaciju. Ponavljajte tretman tri puta sedmično.

Maska od jagoda odlična za njegu lica. Ilustracija

Protiv akni - Dvije šake svježih listova jagoda i bokvice stavite u blender i izmiksajte. Očišćeno lice premažite vatom natopljenom troprocentnim hidrogenom, a zatim stavite masku koju ste dobili pa lice prekrijte gazom kuhinjskom folijom. Isperite nakon 20 minuta. Tretman ponavljajte svakodnevno dok se akne ne umire.

Maska za lice - Zgnječite jagode i pomiješajte s vrhnjem i medom. Stavite na lice i ostavite da djeluje 10 minuta, a potom isperite toplom vodom. 

Natečene oči

Piling stopala – Potrebni su vam osam jagoda, dvije kašike maslinovog ulja i kašičica soli. Pomiješajte sve sastojke i smjesu dobro umasirajte u stopala. Potom isperite i osušite. 

Natečene oči - Stavite nekoliko kriški jagoda ispod očiju 10 minuta. Uklonite, isperite lice i namažite ga hidratantnom kremom.  

Bijeli zubi - Nježno utrljajte polovicu jagode direktno na zube. Nakon nekoliko minuta ih operite na uobičajen način.

Njegovana kosa - Ako želite sjajnu, svilenkastu kosu, napravite kašu od osam jagoda i kašike majoneze. Smjesu nanesite na kosu i temeljito umasirajte. Prekrijte kosu folijom ili toplim peškirom, ostavite da djeluje 10 minuta, a zatim ju operite. 

Masku napravite od jagoda, meda i jogurta. Ilustracija

Tri tipa kože

Maska za masnu kožu - jagoda i limun 

Od 50 grama jagoda napravite pire. Pomiješajte ga sa sokom jednog limuna. Nanesite masku na čisto lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Ova maska će vam pomoći da se oslobodite svih nečistoća kože, a rezultat je blistav i sjajan ten.

Maska za suhu kožu - jagoda i avokado 

Osvježite umornu kožu pomoću maske napravljene od jagoda i avokada. Ispasirajte 50 grama jagoda i pomiješajte s pola avokada. Dobro promiješajte i stavite masku na lice. Držite je 15 minuta, a zatim uklonite toplom vodom. Maska pomaže da koža bude vlažna i hidrirana.

Maska za normalnu kožu - jagoda i med ili jogurt 

Operite 50 grama jagoda i napravite pire. Pomiješajte ga s jednom kašikom meda, ili s tri kašike jogurta. Nanesite masku na čisto lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Maska će zategnuti kožu i vratiti joj mladalački izgled.

Piling s kukuruznim brašnom

Stavite jednu kašiku kukuruznog brašna u pola šoljice izmiksiranih jagoda. Nanesite na kožu i ostavite da stoji deset minuta. Isperite hladnom vodom nježno masirajući u smjeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smjeru. Piling će ukloniti mitisere, a prirodni sastojci iz jagoda istovremeno će dodati rumenilo vašem licu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.