NJEGA

Balzam od žumanca za savršenu kosu

Domaći regeneratori mogu je zaštititi i oporaviti od posljedica sunčanja i prekomjernog feniranja

Dovoljni su jedno žumance i četvrtina limuna. Ilustracija

Zdravlje u kući

16.5.2020

Zašto uvijek sve rješavamo "hemijom" kada su nam nadohvat ruke namirnice koje nas mogu učiniti lijepima i njegovanima? Kad je, naprimjer, riječ o kosi, postoji toliko načina da je u vlastitoj režiji učinimo zdravom i sjajnom. Domaći regeneratori mogu je zaštititi i oporaviti od posljedica sunčanja i prekomjernog feniranja, ojačati je i napraviti mekšom na dodir, a mi vam predlažemo dva jednostavna recepta u tu svrhu. 

1. Dovoljni su jedno žumance i četvrtina limuna. U šoljicu stavite narendanu limunovu koru sa žumancetom. Dobro promiješajte i izmutite smjesu, pa je nanesite na kosu koju ste prethodno oprali šamponom. Ostavite da balzam odstoji samo pet minuta. U mlaku vodu stavite nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina i s tom tečnošću dobro isperite kosu. Već nakon prvog tretmana primijetit ćete da je kosa mekana i blistava.

2. U dublju posudu sipajte dva litra tople vode i četiri kašike jabukovog sirćeta. Izmiješajte sastojke i nanesite duž cijele, prethodno oprane kose. Sačekajte deset minuta i isperite. Jabukovo sirće će sačuvati ćelije vaše kose i ojačat će je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.