MLADALAČKI IZGLED

Namirnice uz koje ćete imati savršen ten

Vitamin A pomaže koži da sporije stari i da se regenerira. Ima ga u ribi, jajima, govedini, mliječnim proizvodima

Vitamin E naći ćete u avokadu. Ilustracija

Zdravlje u kući

14.5.2020

Kako biste zadržali mladalački izgled nisu vam potrebni skupe kreme i tretmani, već prije svega dobro odabran jelovnik.  

Stručnjaci preporučuju izbjegavanje konzumiranja šećera, unošenje što više vode i smanjenje unosa masti. Ali, ističu i da su neki vitamini najvažniji za postizanje blistavog tena

Vitamin A pomaže koži da sporije stari i da se regenerira. Ima ga u ribi, jajima, govedini, mliječnim proizvodima, špinatu, mrkvi i krompiru. 

Vitamin B12 učestvuje u metabolizmu svake ćelije organizma. Uz to, direktno je odgovoran za elastičnost kože Ima ga u mesu, jajima i mliječnim proizvodima. 

Vitamin C direktno je odgovoran za produkciju kolagena, jednog od glavnih sastojaka kože koji se postepeno gubi starenjem. Da bi se taj proces usporio potrebno ga je unositi u dovoljnoj mjeri. 


Vitamin C direktno je odgovoran za produkciju kolagena. Ilustracija

Vitamin D u dovoljnim količinama sprečava razvoj akni, bubuljica i mitisera. Naći ćete ga u mesu, jajima, mliječnim proizvodima, a trebali biste se izlagati i suncu.

Vitamin E u dovljnim količinama umanjit će vašu sklonost da se nakon povrede stvaraju ožiljci na koži. Ima ga u bademu, suncokretu, biljnim uljima, avokadu, lososu i pastrmci.

Vitamin K je također veoma važan, jer poboljšava cirkulaciju, a dobra prokrvljenost krvnih sudova sprečava pojavu podočnjaka i fleka na licu. Ima ga u kelju, borovnicama, iznutricama i mliječnim proizvodima.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.