LJEPOTA

Šta učiniti kada vaša kosa loše reagira na kišu i vlagu u zraku

Ovo stanje može se preventirati tako što ćete je tretirati maskama i uljima

Kosa i kišno vrijeme. Arhiv

N. C./ Avaz.ba

19.11.2019


Vlaga u zraku uzrokuje velike probleme s kosom, zbog takvog vremena kovrdžava kosa postaje neposlušna, a ravna beživotna. Međutim, najviše nevolja imaju oni sa suhom kosom koja brzo upija vlagu i postaje neukrotiva.

Kako da kiša i vlažno vrijeme ne pokvari vašu frizuru? To je pitanje mnogih pripadnica ljepšeg spola. Optimistično jutro može vam pokvariti vrijeme. Loše raspoloženje nije samo zbog sumornog sivila, već zbog vaše kose koja loše reagira na kišu. Ako vam se kosa na vlažnom vremenu nekontrolirano povećava i izgubi svoj svakodnevni oblik, rješenje postoji.

1. Duga kosa otpornija je na vlagu

Duga kosa bolje podnosi uvjete koje pruža vlažno vrijeme od kratke kose. Zbog svoje težine duga kosa opstaje pod uvjetima vlažnog vremena, jer težina sprečava da se digne u zrak i poveća svoj volumen. Stoga preporuka je da u jesenjim i zimskim danima preferirate dužu kosu, ukoliko vaša kosa ne podnosi vlažno vrijeme.

2. Pripremite svoju kosu za vlagu u zraku

Veoma je teško kontrolirati kosu kada dođe u doticaj sa vlagom te promjeni svoj oblik. Međutim, ovo stanje se može preventirati tako što ćete kosu tretirati maskama i uljima. Na kosu nanaesite ulje, mlijeko, lak ili regenerator, zatim je spletite u pletenicu. Potom je sušite par minuta, a onda uživajte u nježnim i postojanim kovrdžama.


3. Borite se protiv oštećene kose

Ako je vaša kosa oštećena vlaga će na nju djelovati mnogo ekstremnije što će rezultirati estetski veoma ružno. Koristite njegujuće formule i izbjegavajte izbjeljivanje, kao i sprave za ravnanje ili uvijanje s visokom temperaturom, jer će to uništiti njenu teksturu.

4. Najjednostavnije rješenje je pokriti kosu po vlažnom vremenu

Kada vidite šta je vlaga učinila vašoj kosi, često je imate potrebnu ponovno oprati i stilizirati, no to nije rješenje. Radije je pokušajte malo natapirati, pokupi u rep, pletenicu ili punđu koje možeš ukrasiti kapom, rajfom ili lijepom kopčom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.