ZDRAVLJE

Trik od 15 minuta kojim Italijanke jedu tjesteninu i mršave

Avaz.ba

26.5.2018

Italijanke imaju opušten pristup hrani i konzumiraju sve što žele, hljeb, tjesteninu, sladoled, vino... Kalorije kontroliraju tako što jedu jednostavne i cjelovite namirnice, stavljaju manje preliva i umaka te jedu male porcije.

Zbog takvog načina konzumiranja hrane, Italijanke ne moraju biti na dijetama, te ih ne prakticiraju, a kako bi ostale vitke, služe se i trikom koji je zapravo dio italijanske kulture – kad god su u prilici, idu kratko da prošetaju, obično 15 minuta.

Italijanke ponekad šetaju i nekoliko puta dnevno, i to obično poslije obroka. No, tokom tih šetnji nećete ih vidjeti da nose aparate za mjerenje koraka ili odjeću za oblikovanje tijela koja podstiče znojenje i mršavljenje.

Italijanke tokom tih ritualnih šetnji uživaju u sunčevim zracima, porazgovaraju s komšijama ili u šetnju idu s članovima porodice, što im je i prilika da se druže.

Dobrobiti šetnje nakon jela dokazala je i nauka. Istraživanje objavljeno u časopisu "Diabetes Care" pokazalo je da tri šetnje po 15 minuta dnevno smanjuju rizik od dijabetesa.  

Istraživanja su pokazala i da je šetnja poslije večere najkorisnija: lagana fizička aktivnost i sumrak, odnosno večernja tama mogu "reprogramirati" tjelesni sat te vam tako pomoći da bolje spavate, poboljšate probavu, smanjite nalet inzulina, koji se događa nakon jela, te ubrzati metabolizam – i sve to bez da uopće imate osjećaj da vježbate. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.