PRIRODNA RJEŠENJA

Kako smanjiti svrbež nakon uboda komarca?

Ne ostavljajte led direktno na mjestu uboda duže od pet minuta jer može oštetiti kožu

Podložnost ubodima komaraca razlikuje se od osobe do osobe. ILUSTRACIJA

A. F.

20.7.2021

Ljetni period osim visokih temperatura donosi i neželjene ubode komaraca, koji su najčešće bezopasni i nestanu za nekoliko dana, ali izazivaju neprijatan iritirajući svrbež.

U početku možda nećete primijetiti ubod jer slina komarca utrne kožu prije nego što je probuši. Međutim, nekoliko minuta kasnije vjerojatno ćete razviti kvrgu koja je crvena i svrbi te će se nakon nekoliko dana najvjerovatnije pretvoriti u crvenkastosmeđe ili tamno mjesto nalik modrici.

Podložnost ubodima komaraca razlikuje se od osobe do osobe, a zavisi od proizvodnje mliječne kiseline u organizmu, dok drugi faktor može biti krvna grupa. Istraživanja sugerišu da su ljudi s krvnom grupom O privlačniji komarcima, što je možda razlog zašto ih ujedaju češće od ostalih.

U većini slučajeva ubodi komaraca nestanu sami za otprilike dva do tri dana, a uz sljedeće savjete možete ublažiti svrbež i otok.

Led ili hladna obloga

Preko mjesta uboda stavite vrećicu leda ili hladni peškir kako biste smanjili otok. Niske temperature i led mogu smanjiti upalu, a hladnoća također umrtvljuje kožu, što vam može pružiti trenutno, ali kratkotrajno olakšanje.

Ne ostavljajte led direktno na mjestu uboda duže od pet minuta jer može oštetiti kožu..

Pasta od sode bikarbone

Napravite pastu sa 1 kašikom sode bikarbone i  pola kašike vode kako biste smanjili oticanje i svrbež. Nanesite na ubod i ostavite da stoji 10 minuta prije ispiranja.


Aloe vera

Za ovu biljku se pokazalo da ima protuupalna svojstva i može pomoći u zacjeljivanju lakših rana ili smirivanju infekcija. Zbog toga se može koristiti i za zacjeljivanje uboda insekata.

Da biste to ostvarili prerežite biljku na pola te komadić unutrašnjosti koja podsjeća na gel nanesite na nadraženo područje. Ostavite da se osuši i prema potrebi nanesite ponovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.