DODACI PREHRANI Mogu uzrokovati i neprijatne simptome

Višak probiotika sakuplja bakterije u crijevima

Umjesto kapsula sa probioticima bolje je koristiti namirnice koje djeluju kao probiotici - crnu čokoladu, jogurt, kiseli kupus i naročito kefir

Zdravlje u kući

Ljekari savjetuju oprez pri korištenju probiotika

Foto: Ilustracija


Godinama već spominju se prednosti probiotika. Od toga da drže bakterije u crijevima u ravnoteži, do toga da pomažu u održavanju dobrog zdravlja sistema za varenje.  

Novi dokazi, međutim, pokazuju da previše probiotika može prouzročiti prilično neprijatne simptome. Upotreba probiotika može rezultirati značajnim nakupljanjem bakterija u tankom crijevu, što može dovesti do dezorijentisanosti, nadutosti, bolova u želucu. 

Zbunjenost i dekoncentracija

U objavljenoj studiji u kojoj je učestvovalo 30 pacijenata, njih 22 su prijavili probleme poput zbunjenosti i poteškoća povezanih sa koncentracijom, kao i nadimanje. Treba napomenuti da su svi učesnici uzimali probiotike.

- Istraživači su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crijevu pacijenata, ali i visok nivo D-mliječne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane - rekao je direktor neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji Satiš Rao. 
  • Bilje pojedite jogurt ili crnu čokoladu

    Bilje pojedite jogurt ili crnu čokoladu

    Foto: Ilustracija


Poznato je da je D-mliječna kiselina privremeno toksična za ćelije mozga. Istraživači su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mliječne kiseline u krvi od normalne.

Neki su rekli da im je dezorijentacija i gubitak kognitivne sposobnosti, koja je trajala od pola sata do nekoliko sati nakon jela, bila toliko ozbiljna da su morali napustiti posao. 

Prema izveštaju objavljenom u časopisu "Clinical and Translational Gastroenterology" ovo je prvi put da je uspostavljena veza između stanja mozga i prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu, izazvanog visokim nivoom D-mliječne kiseline u crijevima i upotrebom probiotika.

Neselektivna upotreba

Iako probiotici mogu biti korisni u nekim situacijama, poput pomaganja pacijentu da obnovi bakterije u crijevima nakon uzimanja antibiotika, istraživači su savjetovali oprez i bili protiv njegove prekomjerne i neselektivne upotrebe.

- Probiotike treba tretirati kao lijek, a ne kao dodatak ishrani - kaže dr. Rao. 

Doktor napominje da bi također bilo dobro koristiti namirnice koje djeluju kao probiotici - crnu čokoladu, jogurt, kiseli kupus i naročito kefir.

Više o temi

PREPORUKE
Kiselo povrće - čuvar vašeg zdravlja
ZDRAVLJE
Dobre bakterije - čuvari imuniteta
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na