SAVJETI

Spriječite rizik od moždanog i srčanog udara

Važno je da ne propuštate godišnje preventivne preglede kod svog ljekara

Spriječite srčani udar. Ilustracija

Zdravlje u kući

14.3.2020

Simptomi visokog nivoa holesterola, misli se na tzv. loši holesterol - LDL, postaju jasni tek kada se pojave srčani problemi poput nakupljanja masnih naslaga u arterijama, gubljenja daha ili bolova u grudima. Prevencija u ovom slučaju vrlo je važna. U tom cilju važno je da ne propuštate godišnje preventivne preglede kod svog ljekara, kao i da češće kontrolirate srce i krv. 

Holesterol je normalan sastavni dio svih ćelijskih membrana u ljudskom organizmu. Neophodan je za sintezu muških i ženskih spolnih hormona, hormona nadbubrežnih žlijezda, vitamina D i na desetine drugih materija. Siguran način za održavanje normalnog nivoa holesterola je njegova kontrola. Doktori ističu da, osim ukupnog holesterola, kontrolirate i nivo lošeg - LDL i dobrog - HDL holesterola i nivo triglicerida.

Kod lošeg holesterola prihvatljive vrijednosti su od 4,0 do 5,0 , a kod dobrog od 1,0 do 0,9. Sve što je izvan ovih granica smatra se za stanje bolesti i preporučuje se da preuzmete odgovarajuće mjere.

Omega kiseline

Ako vam je ustanovljen povišen holesterol, trebate se posavjetovati sa svojim ljekarom. Jedna od prvih preporuka jeste da pođete uzimati proizvode s omega-3 masnim kiselinama. Trebate smanjiti unos zasićenih masti i uvesti više orašastih plodova i biljnih žitarica u ishranu. Hrana bogata vlaknima, kao i povrće, odlični su za reguliranje nivoa holesterola. 

Da biste smanjili pojavu visokog holesterola u vašoj krvi, vježbajte. Preporučuje se barem dva i po sata umjerenog treninga sedmično. Ako dnevno napravite 10.000 koraka, to je dobro, ali ako to učinite s lakoćom i ne osjetite velik umor, potrebno je prijeći na nešto što će vam biti napornije. 

Ako se nakon tri mjeseca poboljšanja ishrane i veće tjelesne aktivnosti nivo holesterola ne smanjuje, možda je u pitanju problem genetskog porijekla. Zbog toga je vrlo važno znati sve o bolestima koje su se javljale u vašoj porodici. 


Bijeli luk snižava loši holesterol u krvi. Ilustracija

Tradicionalna primjena bijelog luka ima širok spektar djelovanja. Alicin, glavna aktivna tvar iz bijelog luka, reducira sintezu i apsorpciju holesterola u crijevima, zbog čega ima sposobnost smanjenja ukupnog holesterola između devet i 12 posto.

Beta glukan je polisaharid specifične konfiguracije, koji je izoliran iz stanične stijenke pekarskog kvasca Saccharomyes cerevisiae ili iz različitih gljiva. Glukan 1,3-1,4-D izoliran iz stijenke zobi i ječma iskazuje povoljan učinak na nivo holesterola u krvi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.