SAVJETI

Oslobodite se grčeva u nogama

Grč može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta

Sportisti imaju često grčeve u nogama. Ilustracija

Zdravlje u kući

14.3.2020

Četrdeset posto ljudi, prema procjenama, ima problem s grčevima u nogama. Ove tegobe naročito imaju sportisti, žene, trudnice i starije osobe. Češće se javljaju noću i remete san. Koliko god da grč traje, bol nije prijatan i želite da što prije nestane. Grč može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Prosjek je devet minuta, a onda uslijedi nekoliko sati bola. Ponekad ta bol može da bude prisutna i do tri dana. 

Najčešće možete čuti da grčeve prouzrokuje dehidratacija ili neravnoteža elektrolita. Možda imaju utjecaja, ali vjerovatno nisu glavni uzročnici. Grčevi mogu da se jave kad su mišići umorni ili kad ih preopteretite nekom novom aktivnošću ako postoji strukturni ili mehanički problem, kao što su ravna stopala ili problemi s cirkulacijom.

Kad pijete lijekove kao što su diuretici, lijekovi protiv astme i lijekovi protiv snižavanja holesterola u krvi, dolazi, također, do pojave bolnih grčeva. Mogući uzrok su i ozbiljni zdravstveni problemi, kao što su mišićna bolest miopatija, bolest živaca neuropatija, bolest motornih neurona ili Parkinsonova bolest.


Magnezij za prevenciju

Sljedeći savjeti mogli bi vam pomoći u prevenciji grčeva u nogama: podignite donji dio kreveta desetak centimetara ili stavite veći jastuk pod noge, prije spavanja popijte magnezij, pijte dosta tekućine, ograničite ili izbjegavajte alkoholna pića i kofein, jedite zdrave namirnice, istežite mišiće svakog dana, pijte multivitaminske dodatke.  

Preporučeni dnevni unos magnezija je 350 miligrama za žene, a 400 miligrama za muškarce.

Magnezij je poznat i kao antistres mineral, uključen je u više od 300 biohemijskih reakcija, aktivira više od 300 enzima koji omogućavaju nesmetan tok brojnih procesa razmjene materijala i energije u organizmu. Ljudsko tijelo sadrži, u prosjeku, skoro 25 grama ovog minerala, 60 posto ukupne količine skladišti se u kostima, 25 posto koriste mišići, jer stimulira mišićno okupljanje, a preostalih 15 posto raspodijeljeno je na mozak, srce, jetru i bubrege. Magnezij neutralizira negativno naelektrisanje vanjske strane ćelijske membrane, što dovodi do porasta razlike potencijala i porasta praga razdražljivosti mišićnog vlakna.

Kad nastupi grč, potrebno je istegnuti ga, potom izmasirati, staviti tople obloge dok ne popusti i staviti hladne obloge na mjestu grča, a pogotovo ako je nastala masnica ili otok. Svi oni koji se bave sportom, trebaju konzumirati napitke koji sadrže minerale, a preporučuje se voda bogata magnezijem. 

Grčevi u nogama javljaju se kod većine trudnica, a najčešće u drugom tromjesečju. Ova pojava nije opasna za majku i bebu, ali je kod nekih žena veoma bolna. Najčešći razlog za grčenje nogu je nedostatak magnezija.  


Za grčeve u nogama najefikasnije je ulje od kamilice. Ilustracija

Za grčeve u nogama najefikasnije je ulje od kamilice. Možete ga koristiti i ukoliko ste trudni. Pomiješajte dvije kapi ulja s kašičicom ulja sjemenki grožđica i s tim trljajte bolna mjesta. Dokazano je da kamilica ublažava grčeve i upale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.