ZDRAVLJE

Urugvaj na putu da postane vodeći izvoznik medicinske marihuane

Prvi usjev već spreman za pošiljku

Izvoz medicinske marihuane. Arhiv

Avaz.ba

26.4.2019

Dok jedni zabranjuju njenu upotrebu ili se takmiče koliko će kilograma zaplijeniti, drugi vide priliku za unosno poslovanje i otvaranje prema novim tržištima. Urugvaj, država koja je prva na svijetu legalizirala rekreacijsku upotrebu marihuane, sada želi učiniti sljedeći korak i postati prvom latinoameričkom državom koja će marihuanu izvoziti u medicinske svrhe, prenose agencije.

U blizini glavnog grada Montevidea, prvi usjev već je spreman za pošiljku u Evropu. Zaposlenici rade za američku kompaniju “Fotmer”, koja je trenutno jedina licencirana kompanija za izvoz medicinske marihuane u Evropu, Kanadu i Australiju.

Kako navode mediji u Latinskoj Americi, za isporuku je već spremna prva berba iz staklenika. Cvjetovi se šalju u Njemačku, jednu od 21 članice EU u kojima je medicinska marihuana legalna, dok se ostale hemijske komponente koriste za specifične lijekove.

Urugvaj se tako priključio izvoznicima medicinske marihuane među kojima trenutno najveći udio ima Velika Britanija. Urugvaj, prema podacima UN-a, koji se odnose na 2016., pokriva više od dvije trećine tržišta. U grupi velikih igrača su i Holandija i Austrija koje drže nešto više od 16, odnosno gotovo devet posto tržišta. U međuvremenu, sve više zemalja ulaže u proizvodnju medicinske marihuane koja je legalna u tridesetak zemalja.

Posljednjih nekoliko godina sve više zemalja ulaže u proizvodnju medicinske marihuane koja je legalna u oko tridesetak zemalja. Prema procjenama iz jednog američkog istraživanja iz 2017., vrijednost globalnog tržišta medicinske marihuane 2025. mogla bi da dostigne 55,8 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.