LIJEKOVI

Valerijanom protiv nesanice

Avaz.ba

2.12.2017

U borbi s nesanicom većina posegne za tabletama za smirenje ili spavanje. No, osim njih, za neprospavane noći možete izabrati i valerijanu, biljku čiji korijen ublažava osjećaj napetosti i nesanicu te poboljšava kvalitet sna.  

Nema navikavanja

Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, hroničnog umora te stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želučane tegobe, strah i hipohondriju. Može umanjiti i bolove u mišićima i zglobovima te menstrualne grčeve i neugodne simptome menopauze.

Osim toga, na valerijanu teško da ćete se naviknuti kao kada je riječ o uzimanju tableta čim san ne dolazi na oči. Velika prednost za njenu upotrebu je i to što valerijana, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, ne izaziva nikakvu ovisnost.

Valerijana djeluje sedativno i ublažava grčeve pa se ponajprije upotrebljava kod nervne napetosti i nesanice koja je posljedica nervoze, stresa i razdražljivosti, koji izazivaju grč u tijelu i mišićima.

Sporije djelovanje

Upotrebljavamo je i kod depresija izazvanih tjeskobom te kod migrena i glavobolja izazvanih stresom i napetošću. Prema nekim istraživanjima, valerijana popravlja i kvalitet sna onda kad tablete za spavanje prestanu biti učinkovite. No, valerijana na nesanicu ne djeluje tako brzo kao tablete pa ju je potrebno uzimati nekoliko dana, pa i sedmica, kako bi se osjetio njen pravi učinak.

Djelovanje valerijane potvrđeno je i kod ubrzanog lupanja srca, bolova u predjelu srca, grčeva dišnih puteva, psihičke premorenosti te kod osjećaja straha izazvanog neurotičnim stanjima. Prednost te ljekovite biljke je što, za razliku od farmaceutskih sredstava za spavanje, ne izaziva osjećaj mahmurluka.


Kako napraviti čaj

Valerijanu je najbolje upotrijebiti tako da jednu kašičicu korijena valerijane prelijete hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati. Zatim procijedite te napitak sasvim malo ugrijte i pijte ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da posljednju šolju popijete pola sata prije spavanja.

Korijen biljke možete preliti vrućom vodom te ostaviti dvadesetak minuta, a zatim procijediti i piti na isti način kao kod hladne pripreme. Neugodan okus čaja možete ublažiti kombinirajući valerijanu s drugim biljkama, ali samo s onima koje nemaju sedativno djelovanje.


Ekstrakt za jedan mjesec

Kod nesanice, dva sata prije spavanja uzimajte od 400 do 900 mililitara ekstrakta valerijane tokom jednog mjeseca.

Za ublažavanje nemira 20 miligrama ekstrakta valerijane i 80 miligrama ekstrakta lista limuna uzimajte tri puta na dan tokom jednog mjeseca. Tinkturu napravite tako da 50 grama usitnjenog korijena stavite u litar 40-postotnog alkohola. Neka odstoji deset dana te procijedite, nalijte u boce i dobro ih zatvorite.


Kombinacije biljaka

Valerijana se može kombinirati i s drugim ljekovitim biljkama, kao što su, naprimjer, matičnjak, glog, kamilica. U biljnim apotekama može se nabaviti i tinktura valerijane, koja se uzima tri puta na dan po 20 kapi na kocki šećera.

Nakon 2-3 sedmice upotrebe valerijane, treba napraviti pauzu od dvije sedmice, a zatim je, ako je potrebno, možete ponovno početi uzimati. Pripravke od valerijane možete kupiti i u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta.


Poseban oprez

Anestezija i neki drugi lijekovi koji se upotrebljavaju tokom operativnih zahvata, djeluju, također, na centralni nervni sistem. Kombinacija anestezije i valerijane može biti opasna. Zato je preporuka da se valerijana prestane uzimati barem dvije sedmice prije operativnog zahvata.

Čaj od valerijane kod pušača izaziva odbojnost prema duhanskom dimu, a istodobno smanjuje napetost i nervozu te je odličan saveznik kod odvikavanja od pušenja.


Moguće nuspojave

Valerijana može uzrokovati neke nuspojave, kao što su glavobolja, uznemirenost, pa čak i nesanica. Kod nekih se može javiti osjećaj da su umorni i pospani dan nakon uzimanja valerijane. Iako ne izaziva mahmurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati prije vožnje automobilom ili rada na mašinama koji traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg djelovanja smanjuje pažnju i može biti razlog za nepažnju ili nesmotrenost pri vožnji i radu.

Ako primijetite neke nuspojave, smanjite dozu ili potpuno prestanite uzimati valerijanu.


Zabranjena za trudnice i dojilje

Valerijana se ne smije upotrebljavati tokom trudnoće i dojenja. Ne treba je uzimati ni uz alkohol, koji pojačava njeno djelovanje. Valerijana je kontraindicirana i kod onih koji uzimaju sedative, antidepresive, hipnotike i benzodiazepine (“apaurin”, “leksilium”, “leksaurin”).

Uzimanje valerijane zajedno s drugim sedativima može uzrokovati preveliku pospanost, jer valerijana, također, ima djelovanje sedativa. Valerijana usporava centralni nervni sistem.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.