ZDRAV ŽIVOT

Koja je razlika između pilatesa i joge?

Obe vježbe pozitivno utječu na opće zdravlje, što dovodi do boljeg kvaliteta života

Fitnes za um i tijelo. Pixabay

Dž. R.

7.3.2024

Pilates i joga su oblici vježbanja o kojima se u posljednje vrijeme sve više govori. Postoje njihove različite varijacije, pa svako može da pronađe adekvatne vježbe za sebe. Obe vježbe pozitivno utječu na opće zdravlje, što dovodi do boljeg kvaliteta života.

Porijeklo pilatesa

Pilates je razvio Džozef Pilates (Joseph), a prvenstveno je korišten kao vid rehabilitacije za ranjene vojnike. Pilates je donijeo ovaj metod u Ameriku 1923. i proveo je godine usavršavajući svoj pristup.

Ova aktivnost može da poveća snagu i izdržljivost mišića, poboljša fleksibilnost i držanje, dovodi do bolje ravnoteže, a također pozitivno utječe i na smanjenje bolova u zglobovima. Fokus pilatesa je na malim pokretima koji zahtjevaju upotrebu važnih stabilizirajućih mišića leđa.

Jak je naglasak na započinjanju svake vježbe kontroliranim dahom, koji pokreće kontrakciju osnovnih mišića. Oprema za pilates je jedinstvena jer se uglavnom koristi samo sopstvena tjelesna težina za pružanje otpora.

Smatra se da pilates može da bude koristan za one koji boluju od artritisa, urinarne inkontinencije, različitih respiratornih stanja, ali i kod povreda zglobova i bolova u leđima.

Korijeni joge

Joga ima korijene u šamanizmu, budizmu i drugim istočnjačkim religijama, a misli se da postoji najmanje 3.000 godina. Njen fokus je pravilno opuštanje, vježbanje, disanje, pozitivno razmišljanje i meditacija.

Iako postoji mnogo različitih vrsta, držanje različitih poza i proticanje kroz različite serije pokreta je standard u većini časova. Joga se može posmatrati kao oblik fitnesa za um i tijelo. Kombinira fizičku aktivnost i svjesni fokus, a ovo donosi povećanu svijest o dahu i energiji.

Pored fizičkih i mentalnih prednosti, poznato je da joga ima pozitivne efekte na medicinska pitanja, uključujući: anksioznost, depresiju, artritis, respiratorna stanja, visok krvni pritisak i druge.

Idealno rješenje

Glavna razlika između pilatesa i joge nalazi se u njihovom porijeklu. Joga je duhovna praksa, a danas je pretvorena u koncept fitnesa. Suštinski je ona balansirana vježba za cijelo tijelo sa mnogo više stojećih položaja, a fokus je na mentalnom nivou.

Pilates je način vježbanja koji uključuje cijelo naše tijelo i ono je tu da da snagu i stabilnost pri svakom pokretu. Ukoliko pokušavate da nađete idealno rješenje za vas i odaberete između joge i pilatesa, imajte na umu da ako želite da ojačate mišiće, poboljšate držanje i ukupni nivo kondicije i snage pilates bi mogao da bude za vas.

S druge strane, ako želite da povećate fleksibilnost, da nađete više mira i povezanost uma i tijela, joga može da bude pravo rješenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.