KORISNI SAVJETI

Šta može biti uzrok suhe kože na rukama?

Ovo stanje možete sebi olakšati čestom hidratacijom

Ne treba pretjerivati s pranjem ruku. Facebook

Dž. R.

7.3.2024

Suha koža na rukama je čest problem koji muči mnoge ljude tokom cijele godine. Ovaj problem može da bude veoma iscrpljujući i zato je bitno shvatiti šta sve može biti uzrok i koja je nabolja prevencija.

Uzroci suhoće

Jedan od uzroka može da bude vrijeme. Tokom ljeta, sunce izvlači zalihe vlage iz kože i ostavlja osjećaj suhoće, zategnutosti i svraba. S druge strane, hladan zrak i vjetar, kao i suh zrak u prostorijama tokom zime utječu na isušivanje kože na rukama.

Također, stanje može pogoršati ukoliko pretjerujete sa pranjem ruku. Topla voda, sapuni i dezinficijensi na bazi alkohola lako isušuju ruke, pogotovo ako se pranje ponavlja mnogo puta u toku dana.

Pranje sudova i čišćenje kuće također izlaže ruke hemikalijama koje iritiraju i isušuju kožu tako što oštećuju njenu prirodnu zaštitnu barijeru.

Hronični poremećaji

Uzrok pucanja mogu da budu i hronični kožni poremećaji. Naime, ako patite od ekcema ili psorijaze, vjerovatno se stalno borite sa suhim rukama i svrabom.

Ovo stanje možete sebi olakšati čestom hidratacijom. Suhoj koži ruku neophodna je intenzivna hidratacija. Kad god osjetite da su vam ruke suhe, posegnite sa kremom koja bi trebalo da u sebi sadrži vitamin E, koji je izuzetno važan za lijepu i zdravu kožu.

Tokom dana nanosite kremu koja se lako upija, kako vam ne bi smetala u svakodnevnim aktivnostima, dok pred spavanje možete da nanesete neku masniju i ostavite da djeluje dok spavate.

Kada posjetiti doktora

Koristite blago sredstvo za pranje ruku sa sastojcima koji hrane kožu, poput aloa vere ili shea putera. Također, nemojte prati ruke previše hladnom, ali ni previše toplom vodom. Poželjno je da odmah nakon pranja namažete ruke kremom.

Isto kao što čuvate ruke od hladnoće tokom zime, tako ih treba čuvati i tokom pranja sudova ili rukovanja hemikalijama.

Ne zaboravite zaštitu od sunca. Koža je delikatan organ koji se lako ošteti usljed štetnog djelovanja sunčevih zraka. Zato uvijek treba koristiti kremu koja ima najmanje faktor 15 zaštite od sunca.

Ako patite od veoma suhe i ispucale kože sklone krvarenju, naročito ako imate dijagnozu psorijaze ili ekcema, onda bi bilo poželjno da se javite dermatologu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.