PROVEDEN EKSPERIMENT

Smije li se jesti hrana koja je pala na pod: Važi li pravilo ''pet sekundi''

Je li istina da je hrana sigurna ako ne ostane na podu duže od pet sekundi

Hrana se kontaminira čim padne na pod. them-apples.co.uk

M. Z.

28.11.2023

“Ako je prošlo manje od tri sekunde, možete sigurno pojesti hranu koja je pala na pod.” Koliko ste puta čuli ovakve fraze?

Kontaminacija bakterijama

Prema mišljenju mnogih ljudi, dovoljno je na vrijeme podignuti hranu s poda ili puhati po površini kako bi se izbjegla kontaminacija bakterijama.

Ova popularna teorija poznata je kao “pravilo 5 sekundi”, dok druga varijanta postavlja maksimalno vrijeme na tri sekunde.

Ali, je li istina da je hrana sigurna ako ne ostane na tlu duže od pet sekundi? Postoji li naučno objašnjenje? U stvarnosti je to urbana legenda koju je opovrglo nekoliko istraživanja.

Jedno od najpoznatijih je ono koje je provela američka istraživačica Džilijan Klark (Jillian Clarke) s Univerziteta Illinois, koja je pokazala da se hrana ostavljena na površini može odmah kontaminirati (čak i za nekoliko sekundi), i to Escherichiom coli, jednom od najčešćih bakterija, piše Novi list.

Bruno Bruneti (Brunetti), profesor farmaceutske industrijske mikrobiologije koji ima široko praćenu stranicu na Instagramu, napravio je eksperiment koji to dokazuje.

Kako bi svima pokazao što se zapravo događa s hranom koja padne na pod, čak i kada se podigne za tri sekunde, analizirao je komad hljeba koji je završio na podu u laboratoriji i uporedio ga s čistim.

Druge površine

Dok u drugom slučaju tragova bakterija gotovo da i nema, komad hljeba koji je bio na podu svega nekoliko sekundi vidljivo je kontaminiran.

Ranije objavljena istraživanja su pokazala da će hrana ispuštena na pod pokupiti bakterije za samo jednu sekundu, a ne samo pet. Ali Eron E Kerol (Aaron E Carroll), profesor pedijatrije na Univerzitetu Indijana, osporava ovo i kaže da jede hranu koja je bila na podu.

On je rekao za ''New York Times'' da bi ljudi trebali više da brinu o tome koliko bakterija ima na drugim površinama u domaćinstvu u poređenju s onima na podu.

Drška frižidera, sudoper i kuhinjski pult su očigledno daleko gori. Dr. Kerol se slaže da hrana može biti kontaminirana bakterijama čim dođe u kontakt s njima, ali i da dodirivanje drugih kućnih predmeta prije rukovanja hranom može imati isti efekt.

Bolje baciti

Sve u svemu, sljedeći put kad vam slučajno ispadne hrana na pod, možda je najbolje da je bacite bez previše razmišljanja, pišu Vijesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.