SAVJETI

Razlozi zašto prehlada ne prolazi

Obično prvo osjećate bol u grlu, nakon čega nos počinje curiti

Ne ignorirajte simptome oboljenja. Anna Subbotina // Canva

Z. K.

31.10.2023

Stigla je sezona prehlada i gripa. I rijetko ko pregura cijelu zimu i dočeka proljeće, a da ne bude slinav i da ne kašlje i ne kiše. Većina nas pokušava da prehladu „preleži“ na nogama, što baš i nije dobra ideja. Naravno, možete pokušati da ignorirate ove simptome i nadate se da ćete se brzo osjećati bolje.

Različiti virusi

Ponekad se to i dogodi. Međutim, češće se dešava da ti dosadni simptomi traju, ostavljajući vas da kišete i šmrčete. Prehladu izaziva više od 200 različitih virusa i važno je napomenuti da se ne liječi antibioticima, jer virusi ne reagiraju na njih. Obično prvo osjećate bol u grlu, nakon čega nos počinje da curi. Zatim dolazi do začepljenja nosa i blagog kašlja.

Povišena temperatura obično izostaje ili je samo blago povišena u prvih nekoliko dana kod odraslih, dok je kod djece češća. Standardno, prehlada traje između četiri i šest dana, ali da li ste se ikada zapitali zašto ponekad traje duže? Ako se suočavate s ovim problemom, možda činite neke od sljedećih grešaka.

San pomaže vašem imunom sistemu da funkcionira optimalno. Kada se prehladite, vašem tijelu je potrebno više sna i odmora kako bi se uspješno borilo protiv virusa i pomoglo vam da ozdravite. U prvih tri dana od pojave simptoma, obavezno odvojite više vremena za odmor.

Nedostatak sna

Osim toga, i kada ste zdravi, nedostatak sna i umor mogu smanjiti vašu sposobnost da se oduprete bolestima, jer vaš imunitet slabi, čime postajete podložniji infekcijama. Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od sedam sati dnevno su gotovo tri puta podložniji obolijevanju u poređenju s onima koji spavaju osam ili više sati.

Kada ste bolesni, lako možete postati dehidrirani. Zbog toga, kada ste prehlađeni važno je unositi dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.