OBRATITE PAŽNJU

Ova granica donjeg krvnog pritiska dovodi do srčanog udara: ''I mali skok može biti alarmantan''

Jeste li ikada osjetili veliku nelagodu prilikom naglog ustajanja?

Držite pritisak pod kontrolom. Instagram

M. Z.

17.10.2023

Povišen krvni pritisak može biti itekako velik problem za naše zdravlje, a u slučaju da smo toga svjesni, važno ga je kontrolirati na dnevnoj bazi kako bismo imali uvid u svaku promjenu za mogućnost pravovremene reakcije.

Osciliranje krvnog pritiska

Jeste li ikada osjetili veliku nelagodu prilikom naglog ustajanja? Ljudi kojima krvni pritisak vidno oscilira za vrijeme naglog ustajanja ili uspravljanja u dvostruko su većem riziku od srčanog udara.

Oni koji vode bitku s krvnim pritiskom, moguće je da su već upoznati s alarmantnim parametrima krvnoga pritiska, ali kažu kako je ponavljanje majka znanja.

U najvećem broju slučajeva, gornji će pritisak blago opasti u trenutku naglog ustajanja. Ako donji dobije višu vrijednost, znači da vam prijeti srčani udar.

U istraživanju koje je objavljeno u članku "Hipertenzija" učestvovalo je 1.207 pacijenata u dobi od 18 do 45 godina kojima je potvrđen visok krvni pritisak prvog stepena, gdje je gornji pritisak parametara 140 do 159, a donji u vrijednostima 90 do 100.

Ovim se istraživanjem utvrdilo kako su oni među ispitanicima kojima je donji pritisak bio najviši u trenutku ustajanja bili u dvostruko većem riziku od srčanog udara od ostatka grupe.

Otkriće potvrđuje inicijalnu sumnju, odnosno da je povišen krvni pritisak pri ustajanju kod mladih važan za postavljanje dijagnoze, piše Net.hr.

Terapija za pacijente

- Bili smo iznenađeni kako čak i sasvim mali skok pritiska može biti indikator opasnosti. Nadamo se da će ovo otkriće pridonijeti terapiji za pacijente s visokim krvnim pritiskom, čak i ako su pacijenti izuzetno mladi - izjasnio se dr. Paolo Palatini s Univerziteta u Padovi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.