ISTRAŽIVANJA

Česti udarci glavom u fudbalu oštećuju mozak

Pod kognitivnim smetnjama se podrazumijeva zaboravljanje, nedostatak pažnje...

Postoji veza između čestog udaranja lopte glavom i zdravstvenih problema. Amen Clinics

Z. K.

5.9.2023

Jedna britanska studija upućuje na zaključak da postoji veza između čestog udaranja lopte glavom i zdravstvenih problema, pa čak i demencije. 

U nekim zemljama djeci se zabranjuje igra glavom. Što fudbaler češće udara loptu glavom, on time povećava rizik od kognitivnih smetnji. To je ukratko zaključak jedne upravo objavljene studije u Velikoj Britaniji.

Rezultati ankete

Pod kognitivnim smetnjama ili poremećajem se, između ostalog, podrazumijeva sve veća demencija odnosno zaboravljanje, nedostatak pažnje, problemi s koncentracijom, govorne smetnje, problemi s orijentacijom ili čak gubitak sjećanja.

Istraživači su u okviru studije sprovedene po narudžbi Engleskog fudbalskog saveza (FA) analizirali rezultate ankete sprovedene među 468 bivših profesionalnih fudbalera starijih od 45 godina. 

U prosjeku su ispitanici bili stari oko 63 godine. Oni su prvo morali da procijene da li su tokom jedne utakmice ili treninga igrali glavom između 1 i 5 puta, 6 do 15 puta ili više od 15 puta.

Veći rizik

Nakon toga su u razgovorima telefonom testirane njihove kognitivne sposobnosti. Rezultat je sljedeći kod onih igrača koji su najčešće igrali glavom uočen je (u odnosu na one igrače koji su relativno rijetko igrali glavom) više nego trostruko veći rizik od pojave kognitivnih smetnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.