TIJELO JE UPOZORAVALO

Djevojka kojoj je s 24 godine dijagnosticiran rak debelog crijeva dijeli prvi simptom

Iako je na početku ovaj simptom ignorirala, kada su se pojavili drugi simptomi poput mučnine i povraćanja, znala je da treba otići ljekaru

Obratite pažnju na simptome. Twitter

M. Z.

23.8.2023

Medicinska sestra Bejlej Mekbrin (Bailey Mcbreen) mjesecima je ignorirala neobičan simptom za koji se na kraju ispostavilo da je znak raka debelog crijeva. 

Stalno podrigivala

Kako je otkrila za britanski ''Daily Mail'', kada je imala 24 godine, dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva trećeg stepena.

Znala je da nešto nije uredu nakon što je i po deset puta dnevno podrigivala, a ranije joj se to nije događalo. Iako je na početku ovaj simptom ignorirala, kada su se pojavili drugi simptomi poput mučnine i povraćanja, znala je da treba otići ljekaru.

- Na početku nisam povezivala podrigivanje s rakom debelog crijeva, mislila sam da sam pojela nešto što nisam smjela i zbog toga imam ovaj simptom. No, kada su se pojavili i drugi neugodni znakovi upozorenja poput mučnine i čestog povraćanja, shvatila sam da je u pitanju nešto opasnije - otkrila je Mekbrin.

Ubrzo nakon dijagnoze podvrgnuta je operaciji uklanjanja dijela debelog crijeva i zahvaćenih limfnih čvorova. Također je završila 12 sedmica hemoterapije i trenutno čeka rezultate kako bi ljekari odredili daljnje korake u njenom oporavku. Napomenula je da podrigivanje nikada ne bi smatrala simptomom raka.

Poruke tijela

- To je nešto što se tako lako odbacuje jer je simptom zapravo uobičajen, ali kod mene je ukazivao na rak. Naučila sam da su bilo kakve pojave koje se prije nisu događale način na koji nam naše tijelo govori da nešto nije uredu - dodala je medicinska sestra, kojoj su ljekari rekli kako je upravo podrigivanje jedan od najčešćih simptoma koji se viđaju kod mladih odraslih osoba s rakom debelog crijeva, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.