ZDRAVLJE ULAZI NA USTA

Žene u riziku: Gladovanje utječe na hormone i može dovesti do neplodnosti

Režim ishrane, poznat kao povremeni ili intermitentni post, može izazvati neredovne menstruacije

Gladovanje nije opcija. Fitnes365.com

M. Z.

15.8.2023

Posljednjih godina se povremeni post smatra odličnim načinom za gubitak viška kilograma, ali ljekari upozoravaju da bi ga milioni žena trebali izbjegavati.

Rak jajnika

Stručnjaci za Daily Mail upozoravaju da dugo gladovanje može utjecati na hormone koji reguliraju menstruaciju. Dugotrajno uzdržavanje od hrane može dovesti do neredovnih menstruacija koje su povezane s većim rizikom od raka jajnika, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i problema s mentalnim zdravljem.

Neke žene kažu da su potpuno izgubile menstruaciju kad su postile 8 do 12 sati dnevno.

Dok povremeni post može biti odličan za mršavljenje, on istovremeno primorava tijelo da dugo vremena ostaje bez hranljivih materija, što može dovesti do problema s hormonima, uzrokujući da menstrualni ciklusi postanu nepravilni ili da potpuno prestanu.

Predugo ili prečesto gladovanje može poremetiti proizvodnju dva hormona - luteinizirajućeg hormona (LH) i folikulostimulirajućeg hormona (FSH).

Oba hormona luči hipofiza u hipotalamusu, koja djeluje kao kontrolni centar mozga.

Hranjive materije

LH i FSH reguliraju menstrualni ciklus, pripremajući tijelo za ovulaciju. Previše ograničenja može ometati ove procese, jer hormoni ne mogu pravilno funkcionirati bez odgovarajućih hranljivih materija.

Bez ovih hormona, veća je vjerovatnoća da će žene imati neredovne menstruacije i, u rjeđim slučajevima, da će postati neplodne. Naime, bez menstruacije žene ne mogu da ovuliraju, što umanjuje njihove šanse da zatrudne.

- To je neka vrsta kaskada efekata na hormone - kaže za Daily Mail Karolin Villijams, dijetetičarka iz Alabame.

Osobe koje su na ovakvom režimu ishrane ograničavaju unos hrane na nekoliko sati tokom dana; "preskaču" doručak ili večeru.

Tiktokerka pod korisničkim imenom "Sparky" navela je da je prestala imati menstrualni ciklus 2021. godine. U to vrijeme se pridržavala pravila intermitentnog posta tako što je jela u periodu između 10 sati ujutro i 18 sati popodne.

- To mi je uništilo hormone - navela je tiktokerka i utvrdila da je takav način ishrane definitivno doprinio da izgubi menstruaciju.

U aprilu je stručnjak za post Kristin Krauč objavila video na mreži TikTok u kom je otkrila da je tokom produženog posta prestala dobivati menstruaciju:

- Kad sam prestala da se hranim po pravilima intermitentnog posta, dobila sam menstruaciju i ona je ponovo postala redovna.

Nutricionistica Vilijams kaže da, iako su potrebe svake osobe za kalorijama jedinstvene, manje od 1.200 dnevno se generalno smatra premalim unosom.

Tijelo se gasi

- Ako se osjećate umorno, to je znak da ne jedete dovoljno. Morate da unosite adekvatnu količinu kalorija da bi vaše tijelo moglo funkcionirati. Morate da unosite adekvatne namirnice da biste zaista sagorjeli masti. Ako ih ne unosite, vaše tijelo će sve ugasiti ili usporiti, jer ne zna šta da radi - objasnila je nutricionistica, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.