TVRDNJE LJEKARA

Stoni tenis ublažava simptome Parkinsonove bolesti

Tu je i trening izdržljivosti, koncentracije i brzine reakcije te iskustvo zajedništva

To je trening izdržljivosti, koncentracije i brzine reakcije. Printscreen

Z. K.

24.5.2023

Stoni tenis traži brze pokrete, finu motoriku i koncentraciju. Neki su uvjereni da pomaže u usporavanju simptoma opake Parkinsonove bolesti. Ali kako sport može pomoći kod bolesti koja oštećuje nervne ćelije u mozgu?

Traži pokrete

Prema Georgu Eberzbahu (Ebersbach), glavnom ljekaru Parkinsonovog centra Belic-Hajlšteten u Brandenburgu, mnogi simptomi poput drhtanja mišića, ukočenosti ili nedostatka kretanja mogu se dobro tretirati lijekovima.

Do sada, međutim, nije pošlo za rukom da se bolest potpuno zaustavi.

Stoga je važno usporiti njeno napredovanje. Upravo bi tu trebalo da pomogne igranje stonog tenisa – o tome je do sada napravljeno malo naučnih studija. Prema Eberzbahu, stoni tenis, slično plesu ili boksu, traži pokrete koji inače više nisu mogući oboljelima od Parkinsonove bolesti u svakodnevnom životu.

Uz to, tu je i trening izdržljivosti, koncentracije i brzine reakcije te iskustvo zajedništva pri igranju u grupi, čime se također suzbijaju simptomi bolesti.

Manje drhte

- Naše ispitivanje pokazalo je da mnogi igrači smatraju da im pomaže sposobnost koncentracije i fine motoričke vještine za stolom. Možete golim okom primijetiti da mnogi igrači manje drhte tokom nadigravanja i da su njihove motoričke vještine tečnije - objašnjava Timo Klajn-Setebir, šef Odjeljenja za istraživanje stonog tenisa na Sportskom univerzitetu u Kelnu.

Dodaje da mnogi pacijenti s Parkinsonovom bolešću navode da im je potrebno manje lijekova ako redovno igraju stoni tenis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.