ISTRAŽIVANJA

Ispituje se lijek protiv radioaktivne kontaminacije

Lijek pod nazivom HOPO 14-1 djeluje protiv nekoliko materija i supstanci koje se koriste u oružju

Pilule će ukloniti otrove iz tijela. tv c news

Z. K.

19.5.2023

U SAD je započeto prvo ispitivanje nove vrste pilula protiv otrova “prljave bombe”, osmišljene tako da ukloni radioaktivnu kontaminaciju iz ljudskog tijela.

Djeluje protiv nekoliko materija 

Kako prenosi BBC, lijek pod nazivom HOPO 14-1 djeluje protiv nekoliko materija i supstanci koje se koriste u oružju, uključujući uranij i, ukoliko se pokaže efikasnim, mogao bi zaštititi od potencijalne štete od nuklearnih nesreća ili terorističkih napada.

Dodaje se da će 42 volontera isprobati različite doze lijeka kako bi se provjerile eventualne nuspojave. Također poznata kao radiološki uređaj za raspršivanje ili RDD, prljava bomba je eksploziv koji je pomiješan s radioaktivnim materijalom, tako da, kada eksplodira, dolazi do kontaminacije zone eksplozije.

Prljava bomba nije nuklearna bomba, već se klasificira kao oružje za masovno uništavanje, a ne za masovno uništenje.

Može oštetiti DNK

Oblak radijacije od prljave bombe može se raspršiti u roku od nekoliko blokova ili milja od eksplozije, dok se u slučaju nuklearne bombe može proširiti hiljadama kvadratnih kilometara.

Izloženost zračenju može oštetiti DNK, tkiva i organe ljudi, što dovodi do bolesti, uključujući rak, a zbog čega bi ovaj lijek mogao biti koristan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.