PRIJETNJE

Treba li nositi kremu za sunčanje u avionu

Piloti i stjuardese imaju dvostruko veće šanse da razviju melanom

Tokom leta izloženi ste UV zracima. Greatist

Z. K.

27.4.2023

Vjerovatno znate da je dobra ideja da se namažete kremom za sunčanje prije nego što krenete na plažu svoje omiljene ljetne destinacije za odmor. Ali jeste li ikada razmišljali o korištenju zaštite od sunca na putovanju do tamo?

Povećana izloženost

Studija iz 2015. koju je sproveo Univerzitet u Kaliforniji otkrila je da je 56 minuta u kokpitu aviona na visini od 30.000 stopa izložilo članove avionske posade istoj količini ultraljubičastog (UV) zračenja kao 20 minuta u solariju.

Pored toga, piloti i stjuardese imaju dvostruko veće šanse da razviju melanom, rak koji je direktno povezan s UV zračenjem. Iako se studija fokusirala na članove posade, postavlja se pitanje da li su i putnici u opasnosti?

Prema dr. Lavanji Krišnan (Lavanya Krishnan), dermatologu u Aria Derm u San Francisku, putnici u aviokompanijama se također suočavaju s prijetnjom povećane izloženosti UV zracima.

- Pravilo je da ako možete da vidite zrake sunčeve svjetlosti kako se probijaju kroz prozor, bilo da se radi o prozoru u vašem domu, automobilu ili prozoru aviona, riskirate od prodora UV zraka u vašu kožu - kaže dr. Krišnan.

Povećanje rizika

Štaviše, putovanje avionom je na mnogo većim visinama i povezano je s refleksijom UV zraka od okolnih oblaka. Svi ovi faktori dodatno povećavaju rizik za pilote, članove posade i putnike.

Postoji nekoliko proaktivnih koraka koje putnici mogu preduzeti prije nego što uskoče u avion, kaže dr. Krišnan. Njena preporuka? Nanesite kremu za sunčanje, nosite odjeću koja štiti od sunca i zatvorite roletnu prozora da biste drastično smanjili rizik.

Koristiti kremu

Doktorica napominje da zaštitu treba koristiti tokom cijele godine jer su UV zraci uvijek intenzivniji na većim visinama. Dakle, čak i ako letite u tmurnoj zimi, dobra je ideja da nanesete kremu. 

Možete li ponijeti kremu za sunčanje u avion? Ukratko, da. Tečnosti, uključujući kremu za sunčanje, mogu se spakovati u vaš ručni prtljag sve dok ne prelaze određenu težinu, kako je navela Uprava za sigurnost transporta (TSA).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.