RIJEŠENA DILEMA

Pucketanje prstima ne izaziva razvoj artritisa

Pucanje zglobova oslobađa zrak u obliku mjehurića azota iz prostora oko zglobova

Tehnika koju koristimo veoma je važna. Facebook

Z. K.

17.4.2023

Mnogi ljudi imaju naviku da pucketaju zglobovima, ali često se smatra da to uzrokuje bol u rukama, ali i artritis. Postavlja se pitanje, da li je to zaista istina? Prema Klivlendskoj klinici, u većini slučajeva ova navika ne oštećuje zglobove.

Oslobađa zrak

Hirurg Kim L. Stearns objašnjava da pucanje zglobova oslobađa zrak u obliku mjehurića azota iz prostora oko zglobova. Zvuk se aktivira kako se mjehurići kompresiraju.

- Istraživači nisu sigurni da li je zvuk pucketanja zglobova zvuk stvaranja ili oslobađanja mjehurića zraka. Ali, u svakom slučaju, to je samo zrak i ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje naših zglobova, kao što često čujemo - govori dr. Sterns.

On objašnjava da pravilno pucanje zglobova neće povećati niti izazvati razvoj artritisa. Ali, to ne znači da nema rizika povezanih s ovom navikom. Naime, hirurg tvrdi da je tehnika koju koristimo veoma važna.

Kada na pregled

- Ne vucite i ne pritiskajte previše jer će vas boljeti, a pukotine zglobova ne bi trebalo da bole. Ovo je uglavnom znak da radite nešto pogrešno i da treba da prestanete. Isto tako, ako primijetite otok ili druge neuobičajene promjene na prstima, važno je odmah da odete na pregled - upozorava Sterns, koji tvrdi da u ovom slučaju može da se radi o povredi ligamenata ili čak iščašenju prsta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.