SAVJETI

Ruke su izdajice

Jedan od najvećih problema je suha i iritantna kože na rukama, naročito u zimskom periodu, što zahtijeva dodatnu njegu. Evo nekoliko savjeta kako to najlakše uraditi

Jedan od čestih problema je suha koža na rukama. Ilustracija

Zdravlje u kući

27.2.2020


Koliko je žena njegovana najbolje se vidi po šakama. One odaju godine više nego lice. Vrijeme je da im posvetite dovoljno pažnje kako bi ponovo bile nježne, mekane i uredne.  Jedan od najvećih problema je suha i iritantna kože na rukama, naročito u zimskom periodu, što zahtijeva dodatnu njegu. Evo nekoliko savjeta kako to najlakše uraditi. 

Kvalitetne hidratantne kreme bogate vitaminima, pantenolom i uljima trebalo bi nanijeti na šake najmanje tri puta dnevno, naročito zimi. U ljetnom periodu možete koristiti lagane i nemasne hidratantne kreme.

Kada je o svakodnevnoj higijeni riječ, savjetuje se pranje ruku mlakom vodom bez obzira na godišnje doba. Suviše topla ili hladna voda može oštetiti kožu na rukama, odnosno dovesti do njenog pucanja ili isušivanja. Važno je i koristiti blage sapune na bazi prirodnih sastojaka, a ne agresivne.

Odlazak kod manikira preporučuje se jednom mjesečno, jer ovakvi tretmani podrazumijevaju piling, masažu, sređivanje zanoktica i oblikovanje noktiju. Manikir možete uraditi i sami kod kuće ukoliko smatrate da vam pomoć profesionalca nije potrebna.



Moć pilinga


Ovaj tretman praktikujte jednom nedeljno kako biste skinuli sloj mrtvih ćelija sa kože. Po jednu kašičicu šećera i maslinovog ulja pomiješajte sa sokom od pola limete i nanesite na ruke. Poslije izvjesnog vremena isperite ih mlakom vodom i blagim sapunom. Ovaj piling možete uraditi i bez maslinovog ulja. U tom slučaju dovoljno je oprati ruke mlakom vodom i obrisati ih.  


Rukama prija masaža, baš kao i tijelu. Ilustracija

U masaži ćete sigurno uživati, jer i vašim rukama prija masaža, baš kao i tijelu. Uveče pred spavanje masirajte ruke kremom najmanje pet minuta. Ukoliko su vam ruke mnogo suhe i grube, pomiješajte hidratantnu kremu s malo vazelina.

Osim njege, najbolja preporuka za lijepe ruke je štedjeti ih kada god možete. Ali ne zaboravite da je veoma važna i prehrana, a ne samo vanjska njega. Da bi bile meke i njegovane u jedite dovoljno proteina, vitamina B grupe i vitamina E.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.