KORISNO

Superhrana – jedite je svaki dan

Savremeni svijet je tek nedavno priznao čija sjemenke

Ove sjemenke su bogate različitim mineralima. Ilustracija

Zdravlje u kući

16.2.2020

Čija sitna sjemenka je bogata hranjivim materijama i zahvaljujući neutralnom ukusu može se dodati u bilo koje jelo. Otkrit ćemo vam koje pogodnosti čija sjemenke donose organizmu.

Ove sjemenke su bogate različitim mineralima koji su dobri za zdravlje kostiju, a naročito kalcijem. Samo 25 grama čija sjemenki sadrži 157 miligrama kalcija.

Kalcij ima glavnu ulogu da štiti kosti, a pomaže i zubima da ostanu zdravi. Glavni sastojak koji se nalazi u sjemenkama je bor, koji stimulira razgradnju magnezija, fosfora i mangana, potrebnih za rast zuba.

Čija sjemenke su jedna od najkorisnijih namirnica koje možete koristiti u liječenju dijabetesa, a one su bogate vlaknima, što doprinosi poboljšanju varenja. Ova sjemenka poboljšava rad crijeva i na taj način sprečava zatvor.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B, ubrzavaju metabolizam. Bogate su omega–6 masnim kiselinama, čija sjemenke pomažu tijelu da apsorbira razne vitamine rastvorljive u mastima, koje doprinose gubljenju kilograma.

Omega–3 i omega–6 kiseline koje sadrže čija sjemenke smanjuju nivo holesterola u krvi, te smanjuju krvni pritisak i upalu. Sve to doprinosi boljem zdravlju srca. Čija sjemenke sadrže i B vitamine, gvožđe, cink i magnezij i ukoliko ih jedete, pojačavate vašu energiju. Dodajte ove sjemenke u vaš smuti napitak.

Budući da sadrže veliku količinu antioksidansa, čija sjemenke pomažu boljem oporavku kože, kao i sprečavaju oštećenja. Osim toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavaju starenje.

Ako želite u potpunosti iskoristiti vrijednost ovih sjemenki, najbolje je neposredno prije konzumiranja da ih sitno sameljete, npr. u električnom mlinu za kafu. Tada će nutrijenti iz sjemenki biti pristupačni i u probavnom sistemu da će ih tijelo moći apsorbirati.

Gubitak kilaže

Čija sjemenke sagorijevaju masti u stomaku. Ilustracija

Vlakna u čija sjemenkama ljudima daju duži osjećaj sitosti. To doprinosi smanjenju apetita i gubitku težine. Uz to, ove sjemenke se šire kada apsorbiraju vodu, što donosi smanjenju apetita. Samo dodajte jednu ili dvije kašike sirovih čija sjemenki u čašu vode, dobro promiješajte i popijte ih brzo.

Čija sjemenke sagorijevaju masti u stomaku.

Slatka jela

Pospite ih po raznim slatkim i slanim jelima. Ilustracija

Mljevene sjemenke možemo upotrebljavati uz doručak uz žitarice i voće, posipati ih po raznim slatkim i slanim jelima – supe, sendviči, salate, razna jela s povrćem, deserti. Možete ih, također, dodavati u tijesto za hljeb, kolače i keks.

Bez pesticida

Uvrstite ove moćne sastojke svaki dan u vašu prehranu. Ilustracija

Čija sjemenke generalno poboljšavaju vaše zdravlje. One koje potječu iz organskog uzgoja, ne sadrže ostatke pesticida. Uvrstite ove moćne sastojke svaki dan u vašu prehranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.