KORISNO

Oboljelo muško i žensko srce - ne liječe se isto

Američka kardiologinja prof. dr. Nanettte Kasss Wenger zaslužna je što se kardiovaskularnim problemima žena danas pristupa na potpuno novi način

Glavni simptom srčanog udara kod žena i muškaraca jeste bol u grudima. Ilustracija

Zdravlje u kući

10.2.2020

Za kardiovaskularne bolesti se nekada mislilo da uglavnom pogađaju muškarce pa je tek prof. dr. Nanette Kass Wenger dokazala svoju teoriju da žene i te kako ubijaju srčane bolesti, ali da pacijenktinje moraju biti liječene uz drugačiji pristup u odnosu na muškarce.

Prof. dr. Wenger spada među najpoznatije svjetske kardiologe i njena je zasluga što se ženski kardiovaskularni problemi danas liječe na drugačiji način od muških.

Ova uspješna liječnica uvijek naglašava da su, dok je ona studirala, kardiovaskularne bolesti smatrane muškim problemom i da su njena prva dostignuća bila na polju podizanja svijesti žena koje su umirale od bolesti srca.

– Ohrabrila sam ljude da ispitaju šta je problem u prevenciji, postavljanju dijagnoze i počeli smo shvatati da je žensko srce drugačije i po strukturi i po funkciji – naglašava dr. Wenger.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti kod žena je, u neku ruku, ista kao i kod muškaraca. To je dijeta za zdravo srce, redovna fizička aktivnost, nekonzumiranje cigareta, a posebnu pažnju treba obratiti na nivo krvnog pritiska, holesterola i nivoa šećera u krvi, kao i održavanju optimalne tjelesne težine. Neke žene su ipak pod povećanim rizikom da dobiju bolest srca. Ako je žena imala komplikacije s krvnim pritiskom tokom trudnoće ili dijabetes dok je bila u drugom stanju, ona ima povećani rizik od dobijanja srčanih oboljenja u budućnosti.  Ako žene imaju autoimune bolesti, opet su u povećanom riziku za nastanak bolesti srca, a isti je slučaj i s nekim infekcijama. Te žene trebaju redovne preglede kod kardiologa, kako bi se pratilo da li je njihovo srce zdravo. 

Glavni simptom srčanog udara i kod žena je, kao i kod muškaraca, bol u grudima. Ali treba znati da žene imaju i druge simptome koji ponekad zamagljuju bol u grudima. Kod njih se može javiti kratak dah, umor i slabost, a svaki iznenadni simptom i bol u predjelu između vilice i abdomena trebalo bi ih zabrinuti i biti znak upozorenja. 

Kada se posumnja na srčani udar, bitno je osobu što prije prevesti u hitnu službu kako bi se uradio električni kardiogram, neki testovi krvi, dobila terapija

U svijetu je, pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u toku obrazovna kampanja za žene svih uzrasta, koja treba pomoći sva tri nivoa prevencije kardiovaskularnih oboljenja: primordijalni, primarni i sekundarni. Ta kampanja treba pomoći očuvanju zdravlja ne samo žena i djece već čitavog stanovništva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.