ORDINACIJA

Operacijom zuba postiže se željeni rezultat

Procent uspješnosti liječenja hirurškim putem je vrlo visok

Intervencija koja će vam spasiti zub koji bi, u suprotnom, trebalo izvaditi. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

11.12.2019

U savremenoj stomatologiji se sve više daje prednost minimalno-invazivnom načinu liječenja zuba, međutim, postoje situacije kada konzervativna terapija nije dovoljna pa je u takvim slučajevima potrebna i hirurška intervencija na zubima.

Upalni proces

Sam pojam operacija zuba kod većine pacijenata izaziva blagu neprijatnost zato ćemo vam ovdje iznijeti nekoliko činjenica u vezi s operacijom zuba i uvjeriti vas da uz dobru pripremu nema razloga za brigu.  


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

U stomatologiji se pod pojmom operacija zuba podrazumijevaju sve hirurške intervencije koje obuhvataju viličnu kost, zub i okolna tkiva (tzv. parodoncijumu) i koje se izvode ambulantno. U ovu grupu spadaju hirurški zahvati kao što su, naprimjer, apikotomija ili resekcija korijena zuba kod koje se vrh korijena zuba odsijeca zbog prisutnog upalnog procesa.

Također se u hirurške zahvate ubrajaju hirurško vađenje umnjaka ili zaostalih dijelova zuba (npr. zaostali korijeni zuba). A kada se desni tretiraju hirurški, onda govorimo o parodontalnoj hirurgiji.

Procent uspješnosti

Parodontalna hirurgija obuhvata i kozmetičko-korektivne zahvate kao što su vestibuloplastika, slobodni transplantat sluzokože kao i prekrivanje ogoljenih vratova zuba itd. 

Intervencije poput transdentalne fiksacije zuba koje služe da stabiliziraju klimavi zub, kao i zadržavanje zdravog korijena i odstranjivanje oboljelog korijena zuba, tzv. hemisekcija zuba, u današnje vrijeme sve je manje prisutna, jer je su je potisnule savremene terapijske procedure.

Operacija zuba je intervencija koja se izvodi onda kada se konzervativnim putem ne može postići željeni rezultat. Možda vam operacija korijena zuba zvuči zastrašujuće, ali to je intervencija koja će vam spasiti zub koji bi, u suprotnom, trebalo izvaditi.

Može se slobodno reći da je procent uspješnosti liječenja zuba hirurškim putem vrlo visok.

Kada je neophodna

Važno je napomenuti da je svaki pacijent slučaj za sebe i stomatolog određuje za svakog pacijenta individualnu terapiju. Operacija zuba se izvodi ambulantno. Postoje određeni slučajevi kada je neophodna hospitalizacija, a to su velike augmentacije kao, naprimjer, kada se uzimaju određeni dijelovi karličnih kostiju kako bi se nadomjestio defekt u viličnim kostima. Isto važi za tumore ove regije koji zahtijevaju stacionarno liječenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.