SAVJETI

Riješite se ovih predmeta

Sadrže otrovne materije koje su kancerogene

Problem su i mirisne svijeće. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.10.2019

Većinu predmeta koristimo svakodnevno, a ne shvatamo njihovu opasnost.

Štetan utjecaj

Naime, oni sadrže otrovne materije koje su kancerogene i mogu izazvati mnoge druge zdravstvene probleme. Stručnjaci savjetuju kojih se predmeta trebate riješiti odmah. 

Osvježivači zraka bili su predmet mnogih studija, od kojih većina, nažalost, potvrđuje njihovu štetnost. Između ostalog, spominju se: benzen, formaldehid, aceton, stiren, toluen, limonen, dihlorobenzen, kao i kancerogeni estri ftalat. Osim činjenice da mogu povećati vjerovatnoću nastanka raka, imaju štetan utjecaj i na druga područja. Mogu pogoršati astmu, poremetiti hormonsku ravnotežu tijela i izazvati probleme centralnog nervnog sistema.

Prema istraživanju koje je provela američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, čak 40 posto svijeća na tržištu ima štetne žice u fitiljima. Problem se uglavnom odnosi na mirisne svijeće, u kojima olovo sprečava da vosak omekša esencijalna ulja. Olovo koje se oslobađa tokom sagorijevanja toksično je za djecu, može biti kancerogeno i izazvati hormonske poremećaje.

Dišni putevi

U ovu grupu spadaju i zavjese za tuširanje, tvrde stručnjaci. Pogledajte bliže one koje, kada se izvade iz ambalaže, imaju specifičan miris. Pod utjecajem pare i toplote, emitiraju štetna hemijska jedinjenja koja mogu oštetiti dišne puteve, jetru i nervni sistem, a također su kancerogena. Stvar je pogoršana činjenicom da se tokom vrućeg tuširanja ili kupke pore kože još intenzivnije otvaraju i upijaju štetne materije. 


Plastične posude

Plastična ambalaža sadrži bisfenol A (BPA) opasan po zdravlje koji narušava hormonalnu ravnotežu i može doprinijeti razvoju kanceroznih promjena. Štetna jedinjenja koja se nalaze u tvrdim plastičnim proizvodima mogu se otpustiti prilikom pranja.

Dezodoransi

Dezodoransi i antiperspiranti sadrže nekoliko supstanci koje su kancerogene. Među njima je najčešće spomenuto jedinjenje triklozan, koji oštećuje imuni sistem, izaziva hormonske poremećaje i povećava rizik od raka. Može se naći i u nekim šamponima, pastama za zube i pjenama za brijanje.


Tepisi i itisoni

Donji sloj tepiha i itison lateks sadrži kancerogeni stiren. Osim toga, fabrički proizvedeni tepisi tretirani su pesticidima, fungicidima i bojama koje emitiraju štetne pare koji se mogu apsorbirati kroz kožu. Uz to sadrže isparljiva organska jedinjenja i formaldehid, koji mogu iritirati oči, nos i grlo, čak i na niskom nivou.

Boje i olovke

Hemikalije koje sadrže boje i olovke mogu izazvati alergije kod djece, pa čak i oštećenja unutrašnjih organa i rak. To se odnosi na čitavu grupu umjetničkih i tehničkih materijala, uključujući akrilne boje, bojice, markere i ljepila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.