SAVJETI

Nove tehnike promjene u ishrani za dijabetičare

Prvo šta trebate uraditi, kažu stručnjaci, jeste postepeno se odvikavati od loših navika

Dijabetičarima veliki problem predstavlja ogromna potreba za slatkišima. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.9.2019

Dijabetičarima veliki problem predstavlja ogromna potreba za slatkišima. Međutim, sada postoji niz stvari koje mogu smanjiti želju za šećerom i poboljšati zdravlje dijabetičara. Prateći nove tehnike promjena u ishrani, tvrde stručnjaci, dijabetičari mogu očuvati zdravlje na zavidnom nivou.  


Jabuke s cimetom

1. Uradite to polako - Prvo što trebate uraditi, kažu stručnjaci, jeste postepeno odvikavanje od loših navika, jer mozak, koji je prilično lijen, ima dovoljno vremena da se navikne na novi način života. Razdvojite proces u male faze i zadatak se više neće činiti tako nemogućim. 

2. Dodajte cimet u hranu – Možete, naprimjer, ispeći jabuke s cimetom. Istraživanja pokazuju da oko šest grama ovog začina smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. I još jedan trik, kada zaista želite slatko, samo pomirišite vaniliju i utolit ćete žeđ.


Fizička aktivnost

3. Jedite prije nego što osjetite glad - Ako pratite ovaj savjet, možda nećete imati dobar apetit, ali primijetit ćete da jedete manje porcije hrane i da ste siti. 

4. Vježbajte češće - Zavisnost od šećera ima psihološke korijene. Pokušajte da je nadmudrite. Poznato je da fizička aktivnost doprinosi proizvodnji endorfina, koji uspješno zamjenjuje radost čokolade.

Spavajte više

Nedostatak sna ne samo da negativno utječe na sposobnost donošenja odluka već i direktno utječe na želju za slatkišima. Zbog toga stručnjaci savjetuju više sna kako bi se izbjegla želja za šećerom. 


Promijenite stav

Umjesto što stalno sebi kvarite raspoloženje i kažete: „Želim da jedem slatkiše, ali moram smršaviti“, recite: „Volim svoje tijelo i znam druge načine da ga zadovoljim osim čokolade i drugih slatkiša“. Na taj način ste spasili svoje zdravlje. 


Dogovorite se sa sobom

Nemojte biti ljuti na sebe i prekoravati se. Potrudite se da ispoštujete odluku i da, recimo, svakog jutra ili u trenutku kada osjetite potrebu za slatkišima, umjesto kolačića, dodate med u ovsenu kašu. Ovi savjeti zaista vam mogu pomoći da smanjite, a zatim i isključite šećer iz svoje ishrane. 


Izbjegavajte slatko šetnjom

Ukoliko nikako ne možete prestati misliti na slatkiše koje ste spremili u ladicu ili na ostatke torte u frižideru, jednostavno izađite i prošetajte desetak minuta ili nađite neku drugu zanimaciju. Stručnjaci kažu kako su takve želje prolazne i da će kratka promjena okoline ili neki novi sadržaj skrenuti misli i pomoći da zaboravite na kolačiće u frižideru. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.