ZDRAVLJE

Stres tokom sedmice - glavobolja vikendom

Žene pod stresom često imaju bolnije menstruacija s više grčeva

Ako vas vikendom boli glava, sigurno ste ranijih dana bili pod stresom. Ilustracija

Zdravlje u kući

3.9.2019

Stres je postao dio naše svakodnevice i dugoročno utječe na naš um i tijelo, a da toga nismo ni svjesni. Jedan od simptoma da smo tokom sedmice bili pod stresom je glavobolje vikendom.  


Ukočena vilica

Dok radite i mislite na brojne obaveze, u grču ste i kao da sebi ne želite dopustiti ni prehladu. Ali, kada se tijelo opusti, bolest izbija na površinu. Tako je i s glavoboljama vikendom, jer tada imate više vremena za sebe i odmor.

Studija na Harvardu pokazala je da žene pod stresom teže prolaze kroz period mjesečnice. Stres može negativno utjecati na hormone i izazvati disbalans pa žene pod stresom često imaju bolnije menstruacija s više grčeva.

I bolna i ukočena vilica često je posljedica noćnog škrgutanja zubima, a ono se ponekad povezuje i s poremećajem koji se naziva bruksizam. To je znak da ste pod stresom a tijelo ga izražava noću. Zato kod stomatologa potražite zaštitu za zube koje se stavljaju noću.

Kada smo uznemireni, često loše spavamo i ružno sanjamo. To je još jedan znak da srest utječe na nas. Pokušajte odspavati barem sedam sati i ne idete prekasno na spavanje. Uvečer izbjegavajte kofein, a prije spavanja nije preporučljivo gledati TV ili raditi na računaru.

Krvarenje zubnog mesa - Stres može biti uzročnik i ovog problema. U Brazilu je provedeno 14 studija nakon kojih su znanstvenici zaključili kako stres oslabljuje imunitet, a bakterije tada lakše napadaju zubno meso. Na kraju ovaj problem može postati i puno veći ako dobijete paradentozu pa je važno da zube perete nakon svakog jela.

Pojava akni

I koža je često pokazatelj da smo pod stresom. Tako nam se mogu pojaviti akne,i ako inače nemamo problematičnu kožu. Koristite preparate koji će pomoći da ih se što prije riješite, ali ako problem potraje, potražite savjet dermatologa. 

Žudnja za slatkim

Kada tokom dana češće posežemo za raznim slatkišima, to radimo zbog stresa koji uzrokuje disbalans hormona. To je potvrdilo i istraživanje na univerzitetu u Pensilvaniji. U istraživanju utjecaja stresa na žene, pokazalo da one koje su ušle u menopauzu lakše podnose neugodne situacije i manje posežu za slatkišima od žena koje još nisu u tom životnom periodu.

Svrab kože 

Istraživanje japanskih naučnika pokazalo je da ljudi koji hroničko imaju brojne probleme s kožom, počevši od klasičnog svrbeža, vjerojatno pate dvostruko više od stresa.

Stručnjaci upozoravaju da se, osim stresa, uzrok ponekad krije i u anksioznosti ili ozbiljnijim problemima poput dermatitisa, ekcema ili psorijaze. Stres utječe na organizam tako da aktivira nervna vlakna i stvara se osjećaj svraba na koži.

Alergijska reakcija

Naučno je dokazano da se simptomi alergija pojačavaju ako se osoba osjeća anksiozno. To su pokazali rezultati testovi u kojima su učestvovale osobe koje inače pate od alergija. Naučnici su zaključili da stres može stimulirati proizvodnju proteina u krvi IgE, koji je krivac za alergijsku reakciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.