ORDINACIJA

Zašto plombe, ljuskice ili krunice ne mogu trajati vječno

Dentalne restauracije nalaze se u okruženju ispunjenom bakterijama i erozivnim kiselinama te su rutinski podvrgnute visokom intenzitetu sila nagrizanja

Plombe su neophodne kada se na zubu pojavi karijes koji stvara razaranje gleđi. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

11.7.2019

Stomatologija posljednjih godina sve češće koristi materijale i tehnike koji su rezultat naprednih tehnologija. Restaurativni materijali koje stomatolozi danas koriste daju bolje rezultate i postojaniji su nego ikad ranije.  

Različiti faktori

Ipak, još nije moguće garantirati da će bilo koja zubna restauracija trajati vječno. Da bi se odgovorilo na pitanje zašto stomatološke nadoknade ne traju vječno, najprije treba razmotriti pitanje šta se od stomatoloških nadoknada - plombi, ljuskica ili krunica očekuje i u kojim uvjetima se nalaze.

Dentalne restauracije nalaze se u okruženju ispunjenom bakterijama i erozivnim kiselinama te su rutinski podvrgnute visokom intenzitetu sila nagrizanja. Kada se posmatra na taj način, teško je očekivati opstojnost stomatoloških radova.

Ipak, postoje različiti faktori koji utječu na dugovječnost stomatološkog rada, od kojih neke možemo kontrolirati, a neke ne možemo.

Plombe su neophodne kada se na zubu pojavi karijes koji stvara razaranje gleđi, što rezultira pojavim prekida kontinuiteta zubne površine i nastankom šupljine. Šupljine su uzrokovane djelovanjem štetnih oralnih bakterija, a proces raspadanja može se ubrzati konzumiranjem hrane s visokim sadržajem šećera i kiseline.

Stomatološko tretiranje tih oštećenja uključuje uklanjanje „pokvarene“ površine, a zatim ispunjavanje rupe amalgamskim (srebrenim) punjenjem, materijalom na bazi smole ili mljevenim porculanom.

Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Ranije su amalgamske plombe bile dosta postojanije, ali su danas materijali boje zuba veoma izdržljivi. Međutim, rad sa savremenim materijalima je delikatniji i zahtijeva dodatnu pažnju usmjerenu na brojne detalje.

Suho područje

Naprimjer, područje koje se tretira mora biti potpuno suho tokom procesa, kako bi se stvorili uvjeti za bolje prianjanje materijala. Svaka stomatološka restauracija najugroženija je od lomljenja na mjestu gdje se susreće sa zubom.

Ako se punjenje od zuba razdvoji, pa čak i malo (ako nastane pukotina), bakterije mogu ući i ponovo početi proces nastanka karijesa.

Kada se to dogodi, punjenje se mora zamijeniti. Ovo je naročito problem s većim ispunima u odnosu na manje ispune.

Loše navike

Ljuskice mogu dotrajalim, obojenim zubima dati svijetli, novi izgled. To su tanke „presvlake“ boje zuba, obično izrađene od stomatološkog porculana, a pokrivaju prednju površinu zuba. Glavna prednost stomatološkog porculana je u tome što nema poroznosti kao punjenje u boji zuba.

Stomatolozi mogu birati između raznih porculana, od kojih su neki poznati po izdržljivosti, a neki po tome koliko se dobro mogu stopiti s prirodnim zubima.

Veza između ljuskice i zuba je od adhezivnih cemenata i veoma je jaka, ali navike kao poput grizenja noktiju i žvakanja leda ili tvrde hrane i bombona mogu uzrokovati da se ljuskica oštetiti.

Škripanje zubima

Još jedan faktor koji može ugroziti postojanost ljuskica je bruksizam, odnosno škripanje zubima u snu. Za postojanost stomatološkog rada preporučuje se korištenje udlaga kako bi se smanjila mogućnost stvaranja trenja zuba tokom spavanja.

Recesija gingive još je jedan faktor na koji trebate obratiti pažnju kada imate ljuskice. Održavanje zdravlja desni, bez zubnog plaka, odličan je način da se moguća recesija svede na minimum. 

quote
<p>Svaka stomatološka restauracija najugroženija je od lomljenja na mjestu gdje se susreće sa zubom </p>
Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.