ISHRANA I ZDRAVLJE

Začini su odlični pomagači u mršavljenju

Istražuje se potencijal začina kod ubrzavanja metabolizma, brže sitosti, kontrole težine i sveukupnog poboljšanja kvaliteta prehrane

Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.5.2019

Nutricionisti već dugo preporučuju uključivanje što više začina i začinskog bilja u hranu kako bismo dodali okus bez masnoća, soli ili šećera. Ali, istraživanja su pokazala da bi antioksidantska snaga začina mogla dodati puno više vašem obroku osim okusa.  

Naučnici istražuju jedinstvena zaštitna svojstva začina i začinskog bilja i njihovu ulogu u mogućem ublažavanju i smanjenju upala u tijelu. Također, istražuje se i potencijal začina kod ubrzavanja metabolizma, brže sitosti, kontrole težine i sveukupnog poboljšanja kvaliteta prehrane.

1. Cimet - bogat je polifenolima, a oni u tijelu izazivaju efekt sličan inzulinu i tako pomažu tijelu da regulira nivo šećera. Pomaže u sprečavanju nakupljanja masnih naslaga i mršavljenju. Usporava prolazak hrane iz želuca u crijeva pa ćete se duže osjećati sitima. Pomaže i da tijelo bolje i efikasnije probavi ugljikohidrate.

2. Origano - jedna kašičica ovog začina ima istu snagu antioksidanata kao i tri šoljice nasjeckane brokule. Origano je začinsko bilje koje ima najviše antioksidanata.

3. Ruzmarin – njegovi sastojci pomažu u poticanju cirkulacije i toka krvi prema mozgu te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, nalazi se pri vrhu liste namirnica koja može pomoći u prevenciji i liječenju raka. Za mršavljenje će poslužiti hladan čaj s limunom i ruzmarinom.

4. Kurkuma - aromatični žuti začin, koji je glavni dio curry praška, popularan je zbog okusa i ljekovitih svojstava. Kurkuma posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva, odlična je u prevenciji više vrsta raka, čisti jetru na prirodan način. Prirodni je lijek protiv bolova te regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju.

5. Timijan – zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, koristi se kao prirodni antiseptik. Aromatična supstanca u esencijalnom ulju timijana stimulira lučenje želučanih sokova i pomaže u probavljanju hrane. Ima i diuretička svojstva, pomaže tijelu da se riješi soli, viška vode i drugih toksina. Tako potiče mršavljenje i snižava krvni pritisak.

6. Đumbir - smiruje želudac i štiti probavni sistem smanjenjem želučane kiseline. Pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a razrijeđuje i krv. U korijenu đumbira nalaze se supstance koje stimuliraju želučane enzime koji potpomažu probavljanje hrane, odnosno metaboličke procese. A što je metabolizam brži, više ćete kalorija sagorjeti.

7. Ljute crvene papričice - začini dobiveni od ljutih sorti paprika bogatih kapsaicinom pomažu u probavi i mršavljenju. Istraživanja su pokazala da one odlično tope kilograme. Ljute crvene papričice u raznim oblicima ubrzavaju rad metabolizma, potiču probavu, povećavaju sitost i stimuliraju sagorijevanje masnoća.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.