TUMAČENJA

Urea u krvi – pokazatelj stanja vaših bubrega

Količina uree u krvi pokazuje kako rade bubrezi, koliko hranom unosimo proteina i tekućine te, zapravo, kakvo je metabolično stranje organizma

Jedan od izuzetno značajnih je nivo uree u krvi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.5.2019

Krvnu sliku najčešće tumačimo sami i pritom uglavnom gledamo na sastav krvi – koliko je crveni, koliko bijelih krvnih stanica te koliko je visoka sedminetacija. Te podatke većinom znamo.  

Ali, postoji još niz pokazatelja zdravstvenog stanja našeg organizma, a koji se mogu pročitati s laboratorijskog nalaza. Mada tumačenje krvne slike uvijek treba prepustiti ljekaru, potrebno je poznavati značaj i vrijednosti svih pokazatelja. Jedan od izuzetno značajnih je nivo uree u krvi.

Šta je urea?

Ona je konačni proizvod u metabolizmu aminokiselina. Naš je organizam stvara iz amonijaka nastalog iz bjelančevina, on je otrovan spoj pa se zato pretvara u ureu kako bi se moga slobodno izlučiti iz tijela.

Odrasla osoba dnevno izlučuje oko 30 grama uree, a njen poželjni nivo, stručno rečeno – referentne vrijednosti – jednak je i za muškarce i za žene i iznosi 2,8 – 8,3 mmol/L.

Kako se organizam oslobađa uree

Urea je pokazatelj neispravnog rada našeg organizma. Izbacujemo je putem bubrega, crijeva i kože, a njene vrijednosti u krvi mogu upućivati na probleme s bubrezima, jetrom i neke druge poremećaje.

Kako se organizam oslobađa uree? Manji dio eliminira se putem kože, tačnije znojenjem. Urea vrlo lako dolazi u crijeva u kojima se nalazi njena količina u visini od gotovo 40 procenata.

Bakterije će u crijevima razgrađivati ureu na amonijak i ugljikov dioksid. Amonijak se tako apsorbira u krv i završava u jetri gdje se ponovno pretvori u ureu.

Kako se urea sintetizira u jetri, jetrene bolesti uzrokuju poremećaje sinteze ureje i nagomilavanje amonijaka u tijelu. Glavni proces eliminacije odvija se putem mokraće.

Faktori koji utječu na koncentraciju ure e u krvi su kakva je funkcija bubrega, koliko jedeme bjelančevina i pijemo tekućine i, konačno, kakvo je metaboličko stanje našeg organizma.

 Povišena urea u krvi

Povišena vrijednost tipična je za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega. Kada se bubreg ošteti, urea se vraća u krv, jer bubreg nema moć filtracije, odnosno stvaranja mokraće. Do smanjenja filtracije dolazi kad je bubreg oštećen za najmanje 60 procenata.

No, povišen nivo uree može biti posjedica smanjenog dotok krvi u bubrege što se događa kod problema sa srcem, tačnije kod srčane insuficijencije, povišenog krvnog pritiska ili kod dehidracije.

Do naglog porasta uree u krvi, dolazi zbog prisustva kamenaca u bubregu ili tumora, ali i prilikom srednjeg ili jakog krvarenja u probavnom sistemu (npr. kod čireva).

Povećana koncentracija uree u krvi javit će se i u ovim situacijama:

1. Ako pretjerano jedete hranu iz namirnica bogatih bjelančevinama.

2. U slučaju infekcije, povišene temperature, pretjeranog naprezanja ili upale.

3. Zbog smanjenje konzumacije vode i dehidracije.

4. U stanju šoka ili ako ste pod ogromnim stresom.

5. Zbog loše cirkulacije. 

6. Zbog problema sa štitnjačom.

7. Zbog manjka hormona rasta koji sprečava sintezu uree.

Simptomi povišene uree

Mada su bubrezi podmukli i njihova bolest najčešće iznenadi, ipak postoje upozorenja da organizam ne radi onako kako bi trebao. Simptomi :

- Učestalo mokrenje.

- Promijenjena boja urina (urin može potamniti ili čak biti krvav).

- Pojava bolova u zglobovima, kostima i leđima te grčeva u mišićima.

- Pojava sindroma nemirnih nogu te problema sa spavanjem.

- Pojava svrbeža bez osipa.

- Loš apetit i osjetljivost na mirise.

- Oticanje nogu i ruku (posebnu u predjelu zglobova – ako dotaknete oteklinu i ostane udubljenje od prsta – hitno potražite liječničku pomoć).

Niska urea u krvi

Nizak nivo uree u krvi obično nije znak za uzbunu. Mogu ju uzrokovati problemi s jetrom, nedovoljna prehrana ili izgladnjivanje te pretjerana konzumacija alkoholnih napitaka.

Pretjerana hidracija (ispijanje više tekućine nego je potrebno) također može sniziti nivo uree. U trudnoći se zbog promjena u krvotoku često spušta njen nivo.

Do sniženog nivoa dovode i prehrambene navike – prehrana siromašna proteinima i vlaknima. Poremećena funkcija jetre također može biti mogući uzrok niskog nivoa uree u krvi.

 Urea i kreatinin

Kako bi se utvrdila količina uree u krvi obično se radi test kreatinina (BUN). Količina kreatinina također će pokazati funkcioniraju li bubrezi onako kako bi trebali.

Velika količina kreatinina pokazuje problem u radu bubrega. Međutim, ako je kreatinin blago povišen – nema razloga za brigu – vjerovatno imate malo višemišićne mase.

Poželjno je da nivo obje supstance bude niska, također je poželjno da odnos između uree i kreatinina bude mali.

Kako normalizirati nivo uree?

Nivo uree trebao bi se normalizirati nakon što se otkloni problem koji je izazvao probleme s njenom koncentracijom bilo da je riječ o povišenom ili sniženom nivou i krvi.

No, to može rješavati samo liječnik propisanim tretmanom. Ne zaboravite da samo ne možete učiniti mnogo, pogotovo ako je riječ o insuficijenciji, odnosno zatajenju nekog organa.

Kod povišene koncentracije u krvi preporučuje se piti više vode, kako bi se urea što prije izlučila iz organizma. Međutim, ako je došlo do insuficijencije bubrega – ova metoda nije preporučljiva jer bubrezi više nemaju moć filtracije.

Ako je visok nivo uree u krvi, smanjite unos proteina, a ako je nizak – povećajte unos proteina.

 Pomoć iz prirode

1. Ekstrakt đumbira, kandirani đumbir ili svježi, kapsule ili čaj od đumbira mogu pomoći u izbacivanju prevelikih količina ureje iz organizma.

2. U prehrani se preporučuje konzumacija citrusa i namirnica s 90 postotnim udjelom kakaa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.