SAVJETI

I vrijeme određuje terapiju

Promjene temperature i vlažnosti zraka značajno utječu na terapiju pa je treba prilagođavati vremenskim prilikama

Potražiti savjet ljekara. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

14.12.2018

Srčani bolesnici su osjetljivi na promjene temperature, zračnog pritiska i vlažnosti. Najvažnije je da pacijenti, naročito oni teži, koji su doživjeli infarkt, imaju srčanu slabost ili neko drugo oboljenje, disciplinirano poštuju propisanu terapiju.  

Umjerenost u ishrani i svakodnevnim aktivnostima podjednako je važna kao i pridržavanje terapije. Ishrana mora biti lagana, sa što manje soli. Sve osobe sa kardiovaskularnim problemima trebaju obaveze planirati u skladu sa trenutnim zdravstvenim stanjem i mnogo odmarati.

Hroničnim kardiološkim pacijentima savjetuje se da i sami mjere krvni pritisak, pogotovo kada osjete tegobe. Evropsko kardiološko društvo priznaje i mjerenja kućnim aparatom, ali da bi ono bilo pouzdano pritisak se mjeri oko lakta, a ne šake.

Hronični bolesnici koji imaju iskustva sa variranjem pritiska mogu i sami u određenoj mjeri prilagoditi dozu lijeka. Ljeti je pritisak generalno niži, pa pacijenti mogu i sami da malo umanje dozu lijeka koji piju, pod uslovom da nastave redovno da ga uzimaju.

Ako nemaju iskustva u mijenjanju terapije za visok pritisak, uvijek je bolje da potraže savjet ljekara, koji će im pomoći da liječenje prilagode vremenskim prilikama.

.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.