ORDINACIJA

Šta je epileptizirani mozak

Baza nastajanja promjena je u izmijenjenom metabolizmu u mozgu koji se regulira prema tipu direktne i obratne veze u mozgu, gdje nastaju patološka žarišta ili fokusi

Postoje razlike između primarnog i sekundarnog fokusa. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Tarik Zukić

12.12.2018

Epileptizirani mozak je najteža komplikacija loše liječenih epilepsija, posebno kad nisu kupirani napadi. U tim situacijama nastaju promjene u sistemu organizacije neurona.

Kalij i hlorid

Baza nastajanja promjena je u izmijenjenom metabolizmu u mozgu koji se regulira prema tipu direktne i obratne veze u mozgu, gdje nastaju patološka žarišta ili fokusi. Novi način funkcioniranja mozga manifestira se u nastajanju, osim primarnih, i sekundarnih epileptičkih fokusa.

Epileptogeni neuron u momentu ekscesivnog izbijanja prati povećana koncentracija jona kalija i hlorida, uz smanjenje jona natrija i kalcija. Povećanje jona kalija i smanjenje jona kalcija, te unutarćelijsko povećanje jona hlora pogoduju razvitku epileptičke aktivnosti.

Grafo elementi

Situacija s ponavljanim potpražnim električnim podražajima je ustvari „potpaljivanje”, koje je osnova nastajanja sekundarnih fokusa. Ovaj proces generiranja epileptičke aktivnosti je, uz generalizaciju („širenje razdraženja”), osnovni proces u nastajanju kliničkih manifestacija epilepsije.


Prof. dr. Tarik Zukić. Arhiva

Postoji više razlika između primarnog i sekundarnog fokusa posebno po pitanju frekvence i amplitude grafo elemenata. Za primarni fokus tipično je da ima više amplitude grafo elemenata i da zauzima veću kortikalnu regiju.

Brisanje razlika

Progrediranjem oboljenja i pojačanjem epileptogena brišu se razlike između primarnog i sekundarnog fokusa, koji je jedno vrijeme funkcionalan. Tokom vremena neuroni koji ulaze u sastav sekundarnog fokusa generiraju ritam isti kao oni u primarnom fokusu i tada sekundarni fokus „vodi” proces, što uvjetuje nastajanje drugačijih kliničkih slika, koje mogu ljekare dovesti u zabludu.

Otežano liječenje

Moraju se izdiferencirati primarni i sekundarni fokus, a posebno treba obratiti pažnju na fokuse u ogledalu. Greška je da se pomisli da je primarno žarište u lijevoj hemisferi, a ustvari je to sekundarni fokus. Liječenje epilepsija sa žarištem u lijevoj hemisferi je prognostički teže i zahtijeva politerapiju, odnosno dugotrajnije uzimanje antiepileptika. Ovo je jedan od razloga da se mora provesti seriozno i korektno liječenje epilepsije.


quote
<p>Povećanje jona kalija i smanjenje jona kalcija te unutarćelijsko povećanje jona hlora pogoduju razvitku epileptičke aktivnosti</p>
Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.