KUHINJA

Džemovi od povrća hit su među kuharima

Mrkva, cvekla, paštrnjak, paprike, paradajz, čili papričica i luk postali su najnoviji okusi džemova koje šefovi obožavaju

Prvi po ukusu je džem od patlidžana. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.9.2018

Predlažemo da isprobate 5 neočekivanih džemova. Originalnih i ukusnih!

Prvi po ukusu je džem od patlidžana. To je jelo iz gruzijske kuhinje. Svi će vas pitati od čega je napravljen džem i malo je vjerovatno da će pogoditi.

- Potrebno je: 1 kg malih (6-8 cm dužine) patlidžana, litra i četvrt vode,

1 kašičica sode bikarbone, kilogram i po šećera, 5 karanfilića, cimet ili vanila po ukusu.

 Priprema:

Patlidžan oljuštiti, isjeći po dužini na dva dijela. Izdubiti viljuškom. Da ne potamne, odmah ih potopiti u hladnu vodu. U čaši tople vode rastvoriti sodu bikarbonu pomiješanu sa 4 šolje hladne vode. Vratiti patlidžan i ostaviti da odstoji 5 sati.

Sodu ukloniti ispiranjem patlidžana pod mlazom hladne vode. Staviti ih u ključalu vodu i kuhati još 5 minuta, a zatim ispustiti vodu.

Pripremiti sirup od šećera i preliti preko patlidžana pa kuhati 30 minuta. Ukloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 2 sata. Ovu radnju ponoviti tri puta, nakon čega džem treba kuhati 3 sata. Na kraju, dodajte vanilu i sipajte u sterilizirane tegle.

 Džem od mrkve

- Potrebno je: kilogram mrkve, kilogram šećera, jedan limun, 1 limun i

1 šolja vode.

- Priprema:Mrkve temeljno oprati, očistiti od kore i izrezati na kolutove srednje debljine. Posuti šećerom i iscijeđenim limunom i preliti ključalom vodom. Kuhati sat vremena dok mrkva ne omekša i ne postane providna. Skuhani džem sipati u čiste i sterilne tegle. Zatvoriti poklopcem.

Džem od tikvica

- Potrebno je: kilogram tikvica, kilogram šećera, pola šolje vode i jedan limun.

Tikvice oljuštiti i očistiti od sjemena pa izrezati na kockice. Napraviti sirup od šećera i pola čaše vode. Preliti preko tikvica i dovesti do ključanja. Dodati limun i kuhati 45 minuta. Sipati vruć džem u sterilizirane tegle.

Džem od paradajza

- Potrebno je: kilogram zrelog čeri paradajza, kilogram šećera, mali limun.

Opciono se mogu dodati vanila, đumbir ili anis.

- Priprema: Oprani paradajz potopiti 30 sekundi u ključaloj vodi, izvaditeii stavite u drugu posudu sa hladnom vodom. Napraviti rez na vrhu paradajza i ukloniti koru. Isejckan paradajz sa šećerom ostaviti da odstoji preko noc?i. Soki od paradajza kuhati sat vremena, a zatim dodati koru limuna i kuhati još sat vremena.

Džem od krastavaca

- Potrebno je: kilogram krastavaca, 1 vanila, 80 g sitno isjeckanog đumbira,

sok i kora dva limuna, 600 grama šećera.

- Priprema: Oljuštiti koru krastavca i ukloniti sjemenke. Izrezati krastavac na tanke kolutove. Staviti u šerpu sa debljim dnom, dodati šec?er i preostale sastojke - vanilu, đumbir, koru i sok limuna. Kuhati na tihoj vatri oko 30 minuta. Kada je džem gotov sipati u sterilizirane tegle i utopliti ih.

Na švedski način

Švedski chef Marcus Samuelsson omiljeni džem od luka jede uz pečeno meso, ali i uz povrće. Povrtni džemovi idealni su uz sir i krekere.

 Priprema:

1. Otopiti dvije kašike maslaca u tavi.

2. Dodati tri nasjeckana luka i pirjati desetak minuta.

3. Dodati zgnječeno česno bijeloga luka, malo crnog vina i pilećeg temeljca, meda i lovorov list te kuhati sat vremena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.