ZDRAVLJE U KUĆI

Spas za ljude sa zuboboljom

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications naučnici sa londonskog Univerziteta Queen Mary otkrili su tehniku rasta mineraliziranih materijala koji mogu obnoviti tvrdo tkivo kao što su zubna gleđ i kosti.

Propadanje zubne gleđi dovodi do zubobolje

"Zdravlje u kući"

23.8.2018

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications naučnici sa londonskog Univerziteta Queen Mary otkrili su tehniku rasta mineraliziranih materijala koji mogu obnoviti tvrdo tkivo kao što su zubna gleđ i kosti. Propadanje zubne gleđi dovodi do zubobolje a postepeno i do gubitka zuba, što se događa polovini svjetske populacije. Pronalazak načina kako je sačuvati ili obnoviti dugo vremena predstavlja problem dentalne medicine.

Studija tumači novi pristup koji, sa velikom preciznošću, može stvoriti materijale koji oponašaju i izgledaju kao zubna gleđ. Novi materijali se mogu koristiti za prevenciju velikog broja komplikacija sa zubima, ali i za liječenje pokvarenih zuba ili njihove preosjetljivosti.

Kontrola procesa mineralizacije otvara mogućnost stvaranja materijala sa svojstvima koja oponašaju različita tvrda tkiva kao što su gleđ i kost. Naučnici ističu da njihov projekat ima ogroman potencijal u regenerativnoj medicini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.