ZDRAVLJE U KUĆI

Australski naučnici na tragu nove metode: Test krvi otkriva rak kože u ranoj fazi

Avaz.ba

24.7.2018

Australski naučnici razvili su test krvi kojim se detektira rak kože u ranoj fazi, ističući da je ovaj test precizniji od ljudskog oka.

Klinički testovi

Melanom ili rak kože je četvrti najčešći oblik ove bolesti u Australiji.

U prvim analizama ovim testom je kod 209 osoba utvrđeno da može detektirati melanom u ranoj fazi i to u 81,5 posto slučajeva.

Naredni korak za naučnike je provođenje kliničkih testova kako bi potvrdili svoja saznanja, uz nadu da će test biti komercijalno dostupan za oko tri do pet godina.

Profesorica Mel Ciman (Ziman), šefica grupe za istraživanje melanoma, rekla je da se ovim testom krvi mogu spasiti hiljade ljudskih života. Ovaj test će, također, biti dobar za ljude u ruralnim područjima kojima je teško doći do dermatologa.

Od ključne je važnosti precizno i u ranoj fazi detektirati melanom. Test krvi će pomoći u pravilnoj identifikaciji i u ranoj fazi, a to je najvažnije - rekla je Ciman.

Ovaj krvni test dobro će doći kada pacijent stigne u kliniku kako bi utvrdio je li lezija na koži melanom. Ljekar će moći napraviti test prije biopsije. Rano otkrivanje melanoma je veoma važno jer stopa preživljavanja tada iznosi čak 98 do 99 posto.

Madeži i tačke

U Australiji svake godine od raka kože umre oko 1.500 ljudi. Prošle godine dijagnosticirano je oko 14.000 slučajeva.

Pri postavljanju dijagnoze ljekari se sada oslanjaju na provjeru kože pacijenta kako bi detektiralo određene promjene na koži, madeže ili tačke.

Kako izgleda

Melanom tipično izgleda kao pigmentirana lezija kože, crne ili tamnosmeđe boje, nepravilnih asimetričnih rubova, promjera većeg od 6 mm. Tipično je za njega da stalno raste. Postoje dva tipa rasta: radijalni rast (horizontalno, površinsko širenje) i vertikalni rast (prema dubini i visini).

U porastu

U posljednje vrijeme učestalost i smrtnost u znatnom su porastu u cijelom svijetu. Broj novih bolesnika udvostručava se svakih osam do deset godina u većini evropskih zemalja, tako da je stopa rasta učestalosti veća nego kod bilo koje druge vrste karcinoma.

Godine

Melanom najčešće nastaje u dobi između dvadesete i šezdesete godine života i praktično je gotovo podjednako zastupljen u oba spola. Kod žena u dobi od 25 do 29 godina nalazi se na prvom mjestu po učestalosti malignih tumora, a u dobi od 30 do 35 godina na drugome mjestu, odmah iza karcinoma dojke. Kod žena je češći na ekstremitetima, a kod muškaraca na trupu.

Metastaze

Ako metastazira, melanom se ponaša kao i svi ostali maligni tumori. Najprije metastazira putem limfe, a tek potom krvlju. Najčešće zahvaćeni udaljeni organi su pluća, jetra, kosti, mozak, ali i srčani mišić, slezena, nadbubrežna žlijezda i štitnjača. Nema organa u ljudskom organizmu gdje melanom ne može metastazirati.

Liječenje

Rano otkrivanje melanoma je ključno za uspješno liječenje. Nakon postavljanja dijagnoze prije svega dolazi u obzir hirurško liječenje - odstranjenje melanoma. Nakon toga u obzir dolazi primjena imunoterapije, interferona beta, interleukina-2 i citokin tumor-nekrotizirajućeg faktora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.