ZDRAVLJE U KUĆI

16 činjenica u vezi s rakom

"Zdravlje u kući"

20.7.2018

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Americi, a prvi su bolesti srca. Na neke oblike raka nije moguće uticati, jer se mutacije koje ih uzrokuju nalaze u našoj DNK, dok druge mogu da prouzrokuju stvari kojima smo izloženi, poput hrane koju jedemo i nekih loših navika.

1. Šećer

Osim što dovodi do dijabetesa, previše rafiniranog šećera oštećuje ćelije u našem tijelu i time povećava rizik od raka. Nova istraživanja pokazala su da šećer podstiče razvijanje tumora, jer ćelije tumora koriste šećer kao gorivo.

2. Industrijski prerađena hrana

Ako hrana dolazi u plastičnom pakovanju, industrijski pakovana i mjesecima može da izdrži bez kvarenja - bolje ju je preskočiti. Francuski naučnici utvrdili su vezu između konzumacije obrađene hrane i razvoja tumora. Doduše, nisu sigurni da li su problem konzervansi, plastična pakovanja, obje stavke ili nešto treće.

3. Pušenje

Iako je duhanska industrija dugo pokušavala sakriti ovu vezu, godinama je poznato da se u duhanskom dimu nalazi čak 70 hemikalija koje mogu izazvati rak. Nisu ugroženi samo pušači, već svi koji taj dim udišu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.