ZDRAVLJE U KUĆI

Štitnjača može biti uzrok lošeg raspoloženja

Avaz.ba

4.7.2018

Poremećaji u radu štitnjače zahvataju sve više oboljelih, i to prije svega žena. Hipotireoza kao jedan od tih poremećaja sa sobom nosi i niz simptoma koji nam mogu otežati svakodnevicu, pri čemu se posebno ističu depresivna stanja, pa je zato vrlo važno na vrijeme prepoznati bolest i shvatiti koliko ova mala žlijezda utječe na sve aspekte našeg života.

Rizik kod žena

Iako bolesti štitnjače, bilo da je riječ o hipotireozi ili hipertireozi, češće pogađaju žene, nisu nepoznanica ni kod djece i muškaraca. Zabrinjavajuće je da, prema statistikama, svaka treća žena starija od 50 godina ima čvor u štitnjači, dok svaka odrasla deseta žena ima jedan od poremećaja funkcije štitnjače. Obolijevanje od 4:1 u odnosu žena i muškaraca javlja se zato što kod žena hormoni štitnjače imaju veliku ulogu u menstruacijskom ciklusu, trudnoći i menopauzi.

Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u funkcioniranju cjelokupnog organizma. Osim što reguliraju toplinu tijela, utječu na metabolizam i rad srca, budnost, koncentraciju, pamćenje i sposobnost učenja i na reprodukciju, veoma su povezani s mentalnim zdravljem pojedinca.

Hipotireoza i hipertireoza to najbolje pokazuju, jer mogu imitirati depresiju, anksiozne poremećaje, ali i maničnu epizodu bipolarnog afektivnog poremećaja.

Dok hipertireozu karakterizira gubitak kilograma i naboj energije, hipotireoza može dovesti do hroničnog umora, malaksalosti, usporenosti, pospanosti, usporenog rada srca, debljanja, glavobolje, različitih promjena na koži, fizičke i intelektualne usporenosti, ali i ozbiljnih psihičkih smetnji.

Klinička slika

Uz tjelesne simptome mogu se pojaviti bezvoljnost, anksioznost, promjene raspoloženja, gubitak zadovoljstva, hronični umor, a ako hipotireoza potraje duže vrijeme, može dovesti i do kliničke slike slične demenciji, a u iznimnim slučajevima te smetnje mogu doseći i psihotičnu epizodu koja podrazumijeva sumanute ideje krivice, propasti i beznađa.

Zato je prilikom sumnje na bilo koji psihički poremećaj vrlo važno provjeriti stanje hormona.

Poremećaji

Bilo da je riječ o sumnji na depresiju, anksioznost ili da pacijent pati od nesanice, nužno je prije liječenja provjeriti je li štitnjača uzrok tome. Ako se potvrdi da osoba ima poremećaje u radu štitnjače, pacijent treba endokrinologu koji će liječiti primarni uzrok, sve dok se ne postigne eutireoza, odnosno normalan nivo hormona štitne žlijezde.

Hrana

Iako ne postoji stroga dijeta koja bi se pripisivala oboljelima od hipotireoze, nužno je konzumirati što više povrća, voća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća, a kako bi se energija održala tokom cijelog dana, preporučuje se jesti više malih obroka. Ipak, trebalo bi izbjegavati gluten, soju, prženu hranu, šećer, kao i baš svu prerađenu i smrznutu hranu. Uvijek se prije uzimanja suplemenata konsultirajte s ljekarom.

Kretanje

S obzirom na to da hipotireoza utječe na nakupljanje kilograma, nužno je što se više kretati i vježbati. Vježba može znatno smanjiti nivo stresa, ali i podići nivo energije koja obično opada s hipotireozom. Dokazano je da su se žene koje su prakticirale jogu mnogo lakše nosile s drugim simptomima koje sa sobom nosi hipotireoza.

Masaža

Masaža je poznata kao učinkoviti načini smanjenja stresa pa bi bilo dobro uvrstiti je u svoj raspored. Ako niste u mogućnosti odlaziti na masaže u salone, zamolite partnera ili bilo koga od ukućana da vas masira barem nekoliko minuta dnevno.

Spavanje

Hipotireoza sama po sebi nosi cjelodnevnu iscrpljenost, pa ako ostajete budni do dugo u noć, svom tijelu ne činite nikakvu uslugu. Kako bi nivo energije bio koliko-toliko visok, nužno je imati ustaljen plan odlaska u krevet i odspavati barem sedam do devet sati. Ako patite od nesanice, što je jedan od već spomenutih simptoma hipotireoze, obavezno to recite svome ljekaru kako bi vam pomogao u rješavanju tog problema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.