ZDRAVLJE U KUĆI

Fileri mekih tkiva: Maskiranje prvih znakova starosti

Avaz.ba

4.7.2018

Piše: Prim. dr. Amela Karabeg

Fileri mekih tkiva nude uzbudljivu mogućnost estetskim hirurzima koji žele izaći ususret povećanim zahtjevima pacijenata za uljepšavanjem lica uz minimalno vrijeme oporavka. Ovi materijali nude potencijal ublažavanja prvih simptoma starosti bez invazivnih hirurških metoda.

Za pacijente izbor između igle (fileri) i hirurškog skalpela (npr. zatezanje lica) je vrlo lak. Ovi materijali su dobro došli zauzetim profesionalcima koji žele izgledati podmlađeno, ali nemaju vremena za zahtjevniju proceduru koja podrazumijeva odsustvo duže vrijeme.

Prvi korak

Fileri, kao neinvazivna metoda, također, služe kao inicijalna terapija za mlade i osobe u srednjim godinama koji izražavaju minimalne do umjerene znake starosti i predstavljaju prvi korak u podmlađivanju. Kako ovi pacijenti stare, logičan sljedeći korak je hirurški zahvat, ali moguće ga je kombinirati s ubrizgavanjem filera za optimalniji rezultat.


Danas je impresivan spisak materijala koji mogu služiti u svrhu popunjavanja bora, naglašavanja i povećanja određenih regija, najčešće usana (augmentacija) i rekonturiranja.

Uglavnom se dijele na autologne (vlastito tkivo), biološke i sintetske materijale.

Ovaj put ćemo govoriti o najčešćim autolognim (mast) i biološkim filerima (hijaluronska kiselina). Idealan filer nije nađen i istraživanja širom svijeta s ciljem njegovog pronalska se nastavljaju.

Karakteristike „idealnog“ filera bile bi:

* Netoksičnost

* Biokompatibilnost

* Dugo djelovanje

* Lak za korištenje

* Siguran za pacijenta

* Nepomjerljiv na dodir

* Lak za skladištenje

* Da ima mogućnost kombiniranja s ostalim filerima

* Niska cijena

Autologni fileri (dermis, fascija, masno tkivo...) predstavljaju vlastito tkivo koje se uzima s mjesta gdje ga ima u višku i postavlja se na mjesto gdje je u deficitu. Ovi fileri posjeduju najdužu historiju korištenja u plastičnoj hirurgiji. Uz pravilno rukovanje i postavljanje na potrebno mjesto, postižu vrlo dobre i trajne rezultate.

Dermalni graftovi se postavljaju na dobro prokrvljeno mjesto i oko 80 posto volumena će ostati permanentno. Ukoliko se koristi lipodermalni graft (dermis + masno tkivo), može se očekivati održavanje 50-60 posto volumena presađenog tkiva jer dermalna komponenta mora služiti kao nosač cirkulacije za preživljavanje masnih elemenata.

Uvođenjem novijih tehnika uzimanja ovog grafta i potrebe zbog popunjavanja određenih deformiteta, dobiva na popularnosti posljednjih godina, prvenstveno jer se radi o vlastitom tkivu koje ne može izazvati alergijske reakcije. Zajedno s korekcijom liposukcijskih deformiteta, uljepšavanje kontura lica postaje vrlo efektno u rukama iskusnih estetskih hirurga. Osnovna prednost ove metode jeste u trajnom rezultatu tkiva koje „preživi“ transplantaciju.

Prema našim iskustvima, najčešći operativni zahvati su ublažavanje nazolabijalne duboke brazde (na granici usana i obraza) i povećanje usana. Interesantno je koliko danas mladi, pod utjecajem medija, žele da uvećaju usne. Hijaluronska kiselina predstavlja dobro rješenje za one kojima se ne može dovoljno objasniti kakav će biti postoperativni rezultat te se djelovanje hijalurona u prosjeku 5-8 mjeseci može tolerirati i u slučaju prevelikog ubrizgavanja.

Nema bolova

Premalena količina se lako rješava, još jednim ubrizgavanjem. Ipak, nedostaci su mu kratko djelovanje i činjenica da do optimalnog rezultata moramo doći kroz, ponekad, dva ubrizgavanja.

Pacijente, uglavnom, tretiramo u lokalnoj anesteziji, a preosjetljive pacijente i u tzv. light anesteziji. Otok nestaje vrlo brzo, a bolova nema. Ovo je ugodna procedura za maskiranje početnih znakova starosti, kao što su duboke bore na korijenu nosa i nazolabijalnim brazdama.

Graft ćelije

Graftovi masnih ćelija imaju nedostatak u gubitku volumena, uobičajeno 35-40 posto nakon transplantacije, a mogu rjeđe dovesti do nastanka cista, a nešto češće do kalcifikacija. Jedno vrijeme je graft masnih ćelija bio odbačen i smatran avaskularnim i metabolički neaktivnim tkivom, što djelimično jeste istina.

Umijeće ljekara

Važno je za ljekara da ima dobar trening i da razumije tehnike injiciranja svake kategorije filera. Uz precizno plasiranje u tačno određen nivo kože za svaki filer, uz dobro oko i osjećaj za estetiku te razumijevanje pacijentovih želja, vrhunski rezultati mogu biti postignuti.

Suština je da kod pravilno odabranog pacijenta i filera, metoda daje izuzetne rezultate, uz veliko zadovoljstvo pacijenta te vrlo brz oporavak.

Moguće kombinacije

Kombinacija injektabilnih filera, hirurških i nehirurških tehnika, uključujući i botoks, nastavit će evolvirati kako kozmetski hirurzi budu nastavili razumijevati način starenja kože i šta je potrebno da bi se proces usporio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.