ZDRAVLJE U KUĆI

Pilula za dan poslije najučinkovitija u prva 24 sata

Z. KARIĆ

7.6.2018

Pilula za dan poslije ili hitna kontracepcija je oblik kontracepcije koju žena može primijeniti u prvih nekoliko dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa ili u slučaju nepravilno primijenjene kontracepcije. Osnovni cilj pilula za dan poslije je izbjegavanje neželjene trudnoće.

Uspjeh primjene

- Hitnu hormonsku kontracepciju treba primijeniti što ranije nakon rizičnog (nezaštićenog) spolnog odnosa, unutar 120 sati. Što se ranije primijeni, bolje je djelovanje. Primjena unutar prvih 12-24 sata dovodi do učinka od 95 posto, kasnijom primjenom sigurnost pada na 85 posto, a nakon 72 sata bilježi se pad od 65 do 70 posto. Indikacije za uzimanje ove pilule su: nezaštićeni seksualni odnosi, pucanje ili spadanje kondoma, zaboravljanje i preskakanje doze oralnih kontraceptiva, ekspulzija intrauterinog uloška, pomjeranje dijafragme ili druga nepravilna upotreba kontraceptivnih sredstava - rekla nam je prof. dr. Mahira Jahić, specijalista ginekologije i akušerstva u Ginekološkom centru „Dr. Mahira Jahić“ u Tuzli.


Ukoliko i uz uzimanje pilule dođe do trudnoće, nije neophodno prekidati je, jer nije dokazana teratogenost navedenih preparata, ističe dr. Jahić. Uspjeh primjene hitne kontracepcije pada ukoliko se ne zna vrijeme rizičnog spolnog odnosa, ukoliko se primjenjuje nakon 120 sati od odnosa ili ukoliko dođe do povraćanja u prva dva sata poslije korištenja pilula.

Potreban pregled

- Ova kontracepcija je namijenjena samo za hitne situacije i nikako nije metoda koja se može uobičajeno koristiti. Naime, može se uzeti samo jedna tableta tokom menstrualnog ciklusa. Ako se, u slučaju uzimanja pilule, povraćanje javi unutar tri sata od primjene, treba uzeti drugu tabletu. Ukoliko se povraćanje javi tri sata od prvotnog uzimanja tablete, ponovna upotreba postkoitalne kontracepcijske metode više nije potrebna - istakla je dr. Jahić.

Pilula, govori, djeluje tako što zaustavlja razvoj folikula i odlaže ovulaciju, a utječe i na građu endometrija te onemogućava implantaciju jajašca u maternicu. Da bi se hitna kontracepcija primijenila, potreban je pregled i savjet ginekologa. Ne preporučuje se uzimanje pilule za dan poslije bez savjeta i pregleda ginekologa. Nakon uzimanja hitne kontracepcije, ginekologa treba potražiti kod izostanka menstrualnog krvarenja, kao i u slučaju bolova u maloj karlici.

Ko i kada je ne smije piti

Pilula za dan poslije, rekla je dr. Jahić, ne treba se uzimati u trudnoći ili ako postoji vaginalno krvarenje. Ovu kontracepciju ne trebaju uzimati žene koje imaju alergiju na neki sastojak kontraceptivne tablete, boluju od porfirije, povraćaju ili imaju akutnu bolest jetre.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.