ZDRAVLJE U KUĆI

U kojim godinama forsirati vlakna, kad kupusnjače, a kad kalcij

Avaz.ba

27.3.2018

Prema preporukama nutricionista, trudite se jesti što je moguće zdravije, što je svakako dobra odluka. I nemojte pretjerivati s količinom hrane. No, mnogi stručnjaci vjeruju da bismo prehranu trebali prilagoditi određenoj životnoj dobi i tipičnim zdravstvenim problemima za neki životni period.

Tjelesna težina

Nudimo vam mali podsjetnik na najkvalitetnije namirnice kojima bi trebalo dati prednost u tridesetim, četrdesetim, pedesetim i šezdesetima.

Već u tridesetima mnogi ljudi počnu osjećati da im se metabolizam usporava. To znači da sebi više ne mogu priuštiti veliku količinu hrane ako ne žele da se to odmah odrazi na njihovoj tjelesnoj težini, odnosno liniji.

Ako želite potaknuti metabolizam, posebno je važno da konzumirate što više vlakana. Jedite mnogo zelenog lisnatog povrća, naprimjer špinata i kelja.

Važne su i zdrave masti (avokado, orašasti plodovi, sjemenke itd), koje će vam pomoći da duže vrijeme ostanete siti i da se lakše oduprete nezdravim zalogajčićima.

U četrdesetima su česti hormonski problemi, a u održavanju hormonske ravnoteže prvenstveno mogu pomoći kupusnjače – kupus, brokula, karfiol, prokulice itd. Pobrinite se i za dovoljan unos omega-3 masnih kiselina, koje, između ostalog, ublažavaju razne upalne procese u organizmu. Time se, ujedno, smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti u kasnijim godinama.

Kosti i mozak

U petoj deceniji morate obratiti posebnu pažnju na kosti, jer se u tom periodu gustoća kostiju značajno smanjuje. Jedite što više hrane bogate kalcijem, ali i namirnice koje poboljšavaju apsorpciju ovog minerala. Ne zaboravite i na unos vitamina D, koji je, također, vrlo važan za zdrave kosti.

Nakon što se navrši 60 godina, treba dati prednost unosu namirnica koje pomažu u normalnom funkcioniranju mozga. To smanjuje rizik od demencije i sličnih problema u starosti. Naprimjer, orasi su izvrsna hrana za mozak, ali su korisni i drugi orašasti plodovi.

Za kolagen

U tridesetim godinama često se počnu pojavljivati i prve bore. Proizvodnja kolagena smanjuje se, naime, oko 35. godine, zato jedite što više namirnica koje potiču njegovo stvaranje. Za to je u prvom redu važan dovoljan unos vitamina C, kojim su bogati citrusi, paprika i slične namirnice.

Manje soli

U četrdesetima dovoljna količina omega-3 masnih kiselina pomaže i koži, koja postaje ljepša i mladalačkija. Izbjegavajte hranu koja sadrži mnogo soli, jer je to i period u kojem su učestalije i tegobe sa pritiskom.

Protiv holesterola

I u pedesetima je vrlo važno konzumirati hranu bogatu vlaknima, kao što su, naprimjer, mahune. Ona smanjuje rizik od visokog holesterola i kardiovaskularnih bolesti.

Oksidacijski stres

U šezdesetima je, također, poželjno jesti što više bobičastog voća, koje je bogato antioksidansima. Ono štiti mozak, ali i druge organe, od oksidacijskog stresa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.