ZDRAVLJE U KUĆI

Za i protiv elektronskih cigareta

Avaz.ba

2.3.2018

Upotrebom e-cigareta ne stvara se dim, već se inhalira para, a ta para može, ali i ne mora, sadržavati nikotin. Postoje razni modeli e-cigareta, od onih koji izgledaju kao i obične do većih modela. Razlika je u tome što veće imaju veći kapacitet baterije i nikotinskih punjenja pa duže traju, dok su manje zbog svoje veličine nešto praktičnije za upotrebu.

Različite arome

Kako bi u potpunosti izgledale kao obična cigareta, neke na kraju imaju ugrađenu LED diodu, koja se pali svakim povlačenjem dima, imitirajući žar cigarete. E-cigarete sastoje se od tri glavna dijela: baterije koja se može puniti, raspršivača koji stvara toplinu i isparava e-tekućinu te refila koji se puni tekućinom sa željenom količinom nikotina.

Na tržištu postoje tekućine s nikotinom, a ima i onih bez nikotina. No, osim toga, ona sadrži organski sastojak propilen glikol ili biljni glicerol koji pospješuju stvaranje pare. Takozvane e-tekućine mogu sadržavati i arome prema želji pušača. Mogu biti i voćne, od jabuke, banane, jagode, breskve, a postoje i one od kafe, vanilije, čokolade ili mentola.

Popularnost e-cigareta znatno je porasla posljednjih godina, ali se zaoštrila i rasprava o njihovim opasnostima i prednostima. Neki stručnjaci se pribojavaju da e-cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu i biti put prema duhanu, dok drugi govore da one imaju golemi potencijal da pomognu milionima pušača u svijetu da odbace tu štetnu naviku.

Zagovornici e-cigarete navode kao prednost to što je jeftinija od obične cigarete, što ne proizvodi dim kao nusprodukt gorenja duhana, već samo paru, i jer nema mirisa duhana u zatvorenim prostorima. Proizvođači e-cigarete reklamiraju kao zdraviju alternativu običnoj cigareti.

Hemijske supstance

Takvu reklamu opravdavaju tvrdnjom da, uz korištenje e-cigareta, ne postoji pasivno pušenje te da one ne sadrže 4.000 hemijskih supstanci i kancerogene supstance koje se nalaze u duhanskim cigaretama.

Istraživanja su pokazala da se broj pušača u Velikoj Britaniji smanjuje upravo zahvaljujući e-cigareti te da je nivo otrovnih para, u prosjeku, za 95 posto niži nego u dimu obične cigarete.


Stavovi Svjetske zdravstvene organizacije

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u do sada najvećem ispitivanju na pet tipova elektronskih cigareta različitih proizvođača zaključila je da ovi proizvodi sadrže kancerogene i otrovne hemikalije, a i Svjetska zdravstvena organizacija vrlo je skeptična.

Timoti O’Liri (Timothy O'Leary) iz inicijative “Tobacco Free” pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji naglašava kako oni ne odbacuju mogućnost da će jednog dana biti dokazano da elektronska cigareta pomaže pri odvikavanju od pušenja, ali taj dan još nije stigao.

Nivo kancerogenih i toksičnih spojeva

Studija iz 2012. godine analizirala je 12 brandova e-cigareta u potrazi za kancerogenim spojevima koji se nalaze u duhanskom dimu i otkrila da su količine od 9 do 450 puta manje. Ova studija išla je dublje od prethodnih i pokazala veliki potencijal u smanjivanju štete korištenja u odnosu na duhansku cigaretu.

Bez utjecaja na funkciju srca

Naučnici su proučavali utjecaj e-cigarete na srčane funkcije korisnika. Koronarne bolesti srca odgovorne su za 40 posto smrti kod pušača te je studija dokazala da duhanske cigarete imaju specifičan udar na funkciju srca, dok se kod e-cigareta ta funkcija nije mijenjala.

Studija se bazirala na lijevoj komori, koja dobiva krv bogatu kisikom, i nijedan od četiri markera nije pokazao problem, u poređenju sa sva četiri kod duhanske cigarete.

Više prestanaka i bolje pamćenje

Istraživanje je proučavalo efekt e-cigarete na prestanak pušenja kod nasumično izabranih učesnika koji su koristili e-cigaretu sa i bez nikotina ili je samo držali u ruci. Učesnici su ocijenili želju za pušenjem i simptome odvikavanja u tri stepena. Korisnici e-cigarete imali su smanjenu želju za pušenjem. U ovom istraživanju zanimljivo je da su svi oni koji su koristili nikotinsku e-cigaretu, imali poboljšano pamćenje u odnosu na druge učesnike.

Ovo istraživanje fokusiralo se isključivo na činjenicu zašto su e-cigarete efektivne. Zaključak je bio da su uzorci ponašanja, društveni benefiti, element hobija, dojam ličnog identiteta i činjenica da korisnici mogu uživati u nikotinu bez duhana i štetnih sastojaka bili glavni elementi koji su pomagali u prestanku pušenja.

Sigurnost

Studija u Dnevniku javnog zdravlja u Sjedinjenim Američkim Državama proučavala je brojne studije o sigurnosti e-cigareta i utvrdila da su e-cigarete bez dileme sigurnije od duhanskih. Također je drugačije izložila studiju FDA i zaključila da e-cigarete imaju potencijal za prestanak pušenja.

Pasivno pušenje

U poređenju rizika pasivnog pušenja e-cigarete i duhanske cigarete, utvrđeno je da je kod e-cigarete potencijal za pasivno pušenje zanemariv, kao i da ne postoji dodatni dim dok se cigareta ne koristi, što ih čini mnogo sigurnijim za ljude u blizini.


Doc. dr. Zaim Jatić: Moguće su negativne reakcije organizma

Elektronske cigarete poznate su i kao e-cigarete ili cigarete pare. Većina elektronskih cigareta izgledom podsjeća na obične duhanske cigarete, ali umjesto duhana, u njima se spaljuju određene hemikalije, koje se pretvaraju u paru koja se udiše, rekao je doc. dr. Zaim Jatić, predsjednik Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine.

- Velika većina sadrži nikotin tako da se mogu i moraju smatrati duhanskim proizvodima. Sam nikotin izaziva ovisnost i utječe negativno na razvoj centralnog nervnog sistema, odnosno mozga, posebno kod mladih osoba i djece. Pored nikotina, u e-cigaretama nalaze se i malene čestice koje prodiru duboko u pluća i izazivaju iritaciju, teški otrovni metali nikl, kalaj i olovo, kao i isparljive hemikalije koje osiguravaju okus i miris pare. Svi oni zajedno izazivaju oštećenje pluća i dišnih puteva – kaže dr. Jatić.

Također, dodaje, ove supstance izazivaju negativnu reakciju imunološkog sistema. Nije prirodno da čovjek sam unosi toliku količinu hemikalija i čestica u pluća, a da očekuje da nema negativne reakcije organizma.

- Kao porodični ljekar, ne preporučujem upotrebu e-cigareta ni u pokušaju prestanka pušenja. Postoje dokazani načini liječenja pušenja, a to su savjetovanje, nikotinska zamjenska terapija u striktno ograničenom vremenskom periodu i s jasnim dozama, kao i drugi lijekovi, kao što su neki antidepresivi i parcijalni antagonisti nikotinskih receptora – istaknuo je dr. Jatić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.