ZDRAVLJE U KUĆI

KAKAO – nepoznato i poznato

U svom sirovom, ili praškastom obliku iznimno je gorak, a sadrži više od 300 različitih tvari koji blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog organizma

Avaz.ba

5.11.2017

Kakao je plod vazdazelenog stabla kakaovca (Theobroma cacao) koji potječe iz tropskih područja Južne Amerike, a osobito oko toka rijeke Amazone. Danas se uzgaja u vlažnim klimama s redovitim padalinama, a osobito u području Anda na visini od 200 do 400 metara nadmorske visine. Više od dvije trećine svjetskog kakaa se ipak proizvodi u Africi, dok Obala Slonovače sama proizvede 33 posto svjetskih zaliha.

Aztečki kralj Montezuma nazvao je kakao namirnicom rezerviranom za ratnike, a Inke su od njega pripravljali sveto piće. Plod biljke kakaovac svojim impresivnim popisom hranjivih tvari opravdava titulu superhrane, ali i latinskog naziva Theobroma cacao koji u prevodu označuje hranu bogova.


Kakao je jedan od najvažnijih sastojaka u proizvodnji čokolade, te se nameće kao nezaobilazno sredstvo u pripremi slastica. U svom sirovom, ili praškastom obliku iznimno je gorak, a sadrži više od 300 različitih tvari koje blagonaklono djeluju na zdravlje cijelog organizma.


Izvrstan je izvor željeza, mangana, cinka i hroma, a sadrži i nešto vitamina C. Odličan je izvor brojnih antioksidansa, a osobito polifenola koji pomlađuju, štite organizam od utjecaja slobodnih radikala te nekih vrsta raka.

5 razloga ZA kakao


1. Kakao pomaže u regulaciji nivoa šećera i holesterola u krvi.


2. Ovaj kraljevski prah uravnotežuje i krvni pritisak te štiti organizam od bolesti kardiovaskularnog sistema.


3. Potiče bolju koncentraciju i pamćenje pa se osobito preporučuje njegova konzumacija tokom učenja za ispite ili za vrijeme napornih poslovnih pregovora.


4. Smanjuje negativne posljedice svakodnevnog stresa.


5. Kakao potiče lučenje hormona sreće – serotonina, pa vam učinkovito poboljšava raspoloženje.


Imajte na umu da ćete pozitivne učinke ove hrane bogova uživati samo ako konzumirate kvalitetan kakao prah s taman toliko sladila da ne izazove šok za organizam. Dakle, uživajte umjereno i polako...

A ovo niste znali

1. Čokolada se dobiva miješanjem kakaa i šećera. Bijela čokolada stoga uopće se ne može nazvati čokoladom s obzirom da u ovim bijelim pločicama nema kakaa, ni kakaovog sirupa.


2. Belgijanci su među najvećim proizvođačima čokolade u svijetu, a zračna luka u Briselu je mjesto na kojem se prodaje najviše čokolade – čak 800 tona godišnje.


3. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za 40 posto.


4. Ruth Wakefield je izumiteljica keksa s komadićima čokolade (chocolate chip cookie) koja je prodala recept jednoj američkoj tvornici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.

5. Filmski djelatnici na setu vole za lažnu krv koristiti sirup od bobičastog voća, no u eri crno-bijelih filmova u te se svrhe kostio čokoladni umak. S njime je snimljena i legendarne scena pod tušem u filmu 'Psiho' Alfreda Hičkoka.


6. Svjetska industrija čokolade godišnje zaradi 110 milijardi američkih dolara.

7. Na Dan zaljubljenih u SAD-u se proda 5 posto cjelokupne godišnje količine čokolade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.