UKUSAN RUČAK

Punjeni patlidžani: Recept možete prilagoditi svom ukusu

Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena

Punjeni mljevenim mesom. Facebook

Dž. R.

5.4.2024

Ovo je jedan klasični recept za patlidžane punjene mljevenim mesom i paradajzom, jelo koje se u Turskoj naziva Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, dodati u smjesu povrće koje volite poput paprike i tikvice. Ako volite sir, naribajte ga po napunjenim lađicama. Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebat će vam oko sat vremena.

Sastojci: 4 patlidžana, 350 g miješanog mljevenog mesa, 2 manje glavice luka, 2 čehna češnjaka, 3 manja paradajza, maslinovo ulje, 1 kašika crvene paprike, so, biber, peršun,100 g ribanog sira.

Priprema:

1. Dinstajte mljeveno meso s lukom

Prvo pripremite punjenje od miješanog mljevenog mesa. Na ulju popržite luk i meso, 20-ak minuta. Začinite meso. Pržite dok tekućina ne ispari.

2. U smjesu dodajte paradajz i začine

U mljeveno meso dodajte narezani paradajz, maslinovo ulje, bijeli luk, začine i sve dinstajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Na kraju dodajte peršun.

3. Izdubite lađice od patlidžana

Operite i prerežite po dužini na pola patlidžane. Kašikom izdubite unutrašnjost. Posolite ih kako bi pustili višak tekućine i izgubili gorčinu.

4. Punjenje od patlidžana dodajte mesu

Dio patlidžana koji ste izdubili narežite na kocke i posolite ga. Nakon nekog vremena istisnite tekućinu iz njega. Ovo punjenje dodat ćete u smjesu s mesom i paradajzom koju ste prethodno pripremili.

5. Napunite lađice

U izdubljenje lađice dodajte smjesu, ako volite ljuto, slobodno dodajte čili . Ravnomjerno je rasporedite po lađicama.

6. Stavite patlidžane u rernu

Pecite napunjene patlidžane u zagrijanoj rerni 20 min na 200 stepeni. Ako volite sir, naribajte ga po patlidžanima. Kada su gotovi, poslužite ih tople.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.