RECEPTI

Turska baklava

Prvo skuhati agdu od navedenih sastojaka

Baklava. Facebook

Z. K.

13.3.2024

Sastojci: 250 g pečenih lješnika, 250 g pečenih badema, 250 g oraha, 200 g šećera, 1 kg jufke za baklavu, 250 g maslaca, 50 g ulja. Agda: 1.200 g šećera, 1.100 g vode, 3 vanilin šećera.

Priprema:

1. Prvo skuhati agdu od navedenih sastojaka. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i kuhati još 15 minuta. Skinuti s ringle i dodati 3 vanilin šećera, pa ostaviti da se ohladi.

2. Samljeti lješnik, orahe i badem. Sjediniti orašaste plodove, pa im dodati 200 g šećera.

3. Rastopiti maslac i dodati mu ulje.

4. Prvu jufku namazati mješavinom maslaca i ulja, preko staviti drugu jufku koju ćete presuti mješavinom badema, oraha i lješnika.

5. Jufku polako motati na tanju oklagiju. Jednu stranu oklagije čvrsto držati, a drugom rukom naborati tj. svući jufke s oklagije. Tako raditi dok ne potrošite sve namirnice potrebne za baklavu.

6. Baklavu redati u podmazani pleh i peći na 180 stepeni oko 50 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.